Finskt dataspel ska bli det första äventyrsspelet i världen som lindrar depression
På Aalto-universitet utvecklas som bäst ett dataspel som i samband med terapi ska kunna lindra depressionssymtom. Spelliknande dataprogram har tidigare använts vid sidan om terapi bland annat i USA och Nya Zeeland, men nu vill forskarna på Aalto-universitet se en produkt som känns som vilket spel som helst.

Spelpanelen: Hur man kommer över den tomma känslan då ett spel tar slut
Tanken är att spelet Meliora skulle bearbeta spelarens hjärna på samma sätt som då en person lär sig en ny färdighet.
- Vi har vetat redan länge att helt vanliga spel förändrar hur hjärnan fungerar. När man spelar ett spel förändras hjärnan speciellt på det kognitiva planet som har att göra med hur vi till exempel löser problem och fattar beslut, förklarar Matias Palva, professor vid Aalto-universitet.
När du lär dig någonting nytt, uppstår synapser mellan nervceller som vid repetition stärks. Tanken är att Meliora skulle aktivera sådana hjärnprocesser som är centrala då man känner sig deprimerad.
Ingen mirakelmedicin
Palva vill inte avslöja för mycket om Meliora, men berättar att det är ett äventyrsspel som för tillfället utvecklas för datorn, men som i framtiden också kan finnas att få till konsoler.
- Tanken är att det ska vara som vilket spel som helst som man kan köpa i butiken. Användaren ska inte uppleva att hen spelar spelet som en terapiform, utan att hen spelar för underhållningens skull.
Spelet har redan testats i kliniska studier tillsammans med HUS psykiatriska avdelning, Helsingfors universitet och Psykporten.
Spelet fungerar inte ensamt som ett botemedel utan måste kombineras med terapi och kan då ha en effekt.
Matias Palva, professor vid Aalto-universitet
Personerna som deltog i testen spelade spelet i åtta veckor. Under den tiden lättade depressionsymtomen och de kognitiva färdigheterna förbättrades, även om resultaten inte var lika goda som genom mera traditionella behandlingssätt.
Palva är noga med att poängtera att spelet inte är någon mirakelmedicin.
- Spelet fungerar inte ensamt som ett botemedel utan måste kombineras med terapi och kan då ha en effekt.
Spelet fungerar inte heller på personer med allvarliga former av depression eller på äldre människor som inte är vana gamers.
Tanken är unik, men ändå inte
Idén till ett spel som kunde hjälpa deprimerade kom redan år 2014 då Palva tillsammans med ett forskarteam testade om man kunde lindra synnedsättningen amblyopi med hjälp av spel.
- Kliniska tester visade att personerna genom att göra övningarna i spelet vi utvecklat fick bättre syn. Därför började vi fundera på hur vi kunde använda spel som förändrar hur vår hjärna fungerar och regerar till exempel då vi känner oss deprimerade, säger Palva.
Idén att använda spel i syfte att lindra depressioner är ändå inte helt ny.
2013 lanserades till exempel ett gratis onlinespel utvecklat i Nya Zeeland som kallas Sparx. Spelet är uppbyggt som ett fantasyrollspel, men funkar i andra tankebanor är det spel som nu utvecklas vid Aalto.
I Sparx ges handfasta tips under spelets gång på hur man kan tackla problem man stöter på då man är deprimerad. Spelaren får tillexempel lära sig andningsövningar som kan lugna ner en panikattack.
Det finns också spel i USA som skrivs ut som recept till personer med koncentrationssvårigheter.
När Meliora som utvecklas vid Aalto blir klart är ännu inte säkert.
- Just nu förbättrar vi spelet enligt feedbacken från våra tidigare tester och går in för en ny testrunda i höst, säger Palva
En pilotversion kan vara klar redan i vår. Budgeten går på nästan en miljon euro med stöd från bland annat teknologiindustrins hundraårsstiftelse.