Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Goda nyheter: Coronavaccinerna skyddar bra också mot de muterade virusvarianterna, bedömer experter

Från 2021
Passagerare på flygplatsen OR Thambo International airport i Johannesburg i december 2020.
Bildtext Passagerare på flygplatsen i Johannesburg i Sydafrika. Minst sex fall av det muterade coronaviruset som har upptäckts i Sydafrika har också spridits till Finland.
Bild: EPA / Kim Ludbrook

Coronavirusvarianter som har upptäckts i Storbritannien, Sydafrika och Brasilien verkar sprida sig snabbare och riskerar enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC att leda till fler coronafall i Europa. Experter bedömer ändå att coronavaccinerna fungerar väl också mot de mutationer man nu känner till.

Coronavaccinerna skyddar bra också mot de muterade virusvarianterna, bedömer experter

2:44

– Med vaccinen, de här olika vaccinen som kommer nu, och de som finns, så får man dels en aktivering av B-celler som producerar antikroppar, men dessutom så får man en väldigt viktig aktivering av T-hjälparceller, berättar Matti Sällberg som är vaccinforskare och professor vid Karolinska institutet i Sverige.

Sällberg påpekar att det är T-hjälparcellerna som ser till att B-cellerna som producerar antikroppar, fungerar som de ska.

Antikroppar stoppar alltså viruset från att infektera cellerna.

– Även om antikropparna fungerar lite sämre så är det väldigt troligt att T-cellerna fungerar precis lika bra som tidigare så jag tror inte att man behöver vara så orolig för de här mutanterna som har uppstått än så länge, tillägger Sällberg.

Porträtt på Matti Sällberg.
Bildtext Matti Sällberg på Karolinska institutet.
Bild: Peter Andréasson

Preliminära studier har kommit fram till att tidigare covid-19-sjuka och coronavaccinerade har ett bra antikroppsskydd mot de muterade varianterna.

I laboratorietester har man ändå nyligen sett tecken på att den skyddande effekten kan vara lite lägre mot den sydafrikanska och den brasilianska varianten av viruset, eftersom de har muterat mer.

I Finland hade man fram till förra torsdagen konstaterat 80 fall av den brittiska varianten och 6 fall av den sydafrikanska varianten.

Experter väntar på publicerade studier som har granskats av utomstående forskare för att få mer klarhet kring hur väl vaccinerna faktiskt skyddar de vaccinerade mot de muterade varianterna.

– Jag tror att inom ett par månader så kommer vi att få väldigt bra svar på hur det här kan fungera, kommenterar Sällberg.

Hur coronavaccinerna påverkar smittspridningen är också något forskare tittar närmare på.

Viktigt att vaccinera sig – vaccinen kan också uppdateras

På Institutet för hälsa och välfärd gör man en liknande bedömning som Sällberg; att man inte behöver vara oroad för att vaccinerna inte skulle fungera mot de nu kända varianterna av coronaviruset.

Merit Melin som är forskningschef på hälsomyndigheten betonar att vaccinerna minskar risken för allvarlig sjukdom massvis.

– Det lönar sig definitivt att ta vaccinet när man har möjlighet till det. På individnivå så är immunitet, även om den skulle vara lite nedsatt, mycket bättre än ingen immunitet alls, påpekar hon.

De coronavacciner vi har nu är inte heller huggna i sten. Vid behov kan tillverkarna uppdatera sina vacciner så att de fortsätter ge ett utmärkt skydd mot coronaviruset.

Särskilt RNA-vaccinerna kan uppdateras relativt lätt – alltså de som tillverkas av Pfizer och Moderna.

Matti Sällberg säger att det i princip går att utveckla en ny vaccinvariant på en arbetsdag. Efter det behöver man producera vaccindoser, vilket också går relativt snabbt med RNA-tekniken.

– Och sedan får ju helt enkelt läkemedelsmyndigheter runtom i världen ställa sig frågan vilken typ av studier de kommer att kräva för att godkänna en variant av ett redan godkänt vaccin.

Han bedömer att en mycket kort tillståndsprocess skulle kunna räcka till.

– Det är en ny era inom vaccin helt enkelt. Vi har vacciner som går att anpassa till ett muterande virus nu och då måste även våra myndigheters hantering av detta anpassas. Och det tror jag är en utmaning vi kommer att se världen över.