Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Endast nödvändig trafik tillåts under nya reserestriktioner – regeringen vill coronatesta alla passagerare

Från 2021
Uppdaterad 22.01.2021 21:12.
Svenska Yle live: Regeringens info om ändrade restriktioner vid gränserna - Spela upp på Arenan

Inreserestriktionerna skärps på nytt vid gränsen. Endast nödvändig pendlingstrafik till Finland tillåts och regeringen har för avsikt att låta testa alla som anländer till Finland. De särskilda rättigheterna om fri rörlighet i norra Finlands gränssamhällen tas också ur bruk.

Regeringen har i dag förhandlat om nya restriktioner för att stoppa den muterade och mer smittsamma varianten av coronaviruset och informerade på fredagskvällen bland annat om skärpta inreserestriktioner.

De nya begränsningarna träder i kraft den 27 januari och gäller till och med den 25 februari.

– Vi måste minska på resevolymen. Vi utökar testandet till alla gränsstationer och alla passagerare slussas till test. Verkställandet börjar omedelbart, sa familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) på kvällens presskonferens.

Endast nödvändig pendlingstrafik till Finland tillåts. Som nödvändigt arbete betraktas sådant arbete som är viktigt med tanke på samhällets funktion eller försörjningsberedskapen.

Utländska medborgare får resa in i landet också av nödvändiga och motiverade skäl.

Definitionen för finländares "närstående", som tack vare sitt släktskap får resa in i landet, ändras. Efter ändringen räknas maka eller make, partner, barn, förälder (även svärförälder) och mor- och farföräldrar som närstående

Krista Kiuru och inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) ledde tillsammans presskonferensen. Båda två vädjade till allmänheten att minska på sitt resande.

Att höra till en gränsort är inte längre en grund för inresa

Det tidigare undantaget för personer som bor i en gränsort vid gränsen mellan Finland och Sverige eller mellan Finland och Norge slopas. Finska medborgare och personer bosatta i Finland kan ändå fortfarande passera gränsen.

Invånarna i gränsorterna har inte heller längre rätt att passera gränsen någon annanstans än via gränsövergångsställena.

Enligt grundlagen har finska medborgare och de som bor i Finland alltid rätt att återvända till Finland, och var och en har rätt att lämna landet, förutsatt att rätten inte har begränsats med stöd av lag.

Som en del av gränsåtgärderna stängs Imatra gränsstation tillfälligt för persontrafik, godstrafik är däremot fortsatt tillåten.

Vi liverapporterade från presskonferensen:

Diskussion om artikeln