Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Reuters: Astra Zeneca levererar 60 procent färre vaccindoser till EU på grund av produktionsproblem

Från 2021
Uppdaterad 22.01.2021 22:45.
Flaskor av coronavaccin i en fabrik.
Bildtext Astra Zenecas vaccin spelar en stor roll för vaccineringarna i EU.
Bild: AFP / Lehtikuva

AstraZeneca kommer att kunna förse EU-länderna med "betydligt" färre vaccindoser än planerat. Det erfar både Financial Times och tyska Bild med hänvisning till EU- och bolagskällor. Till nyhetsbyrån Reuters säger en EU-källa att det handlar om 60 procent färre doser under det första kvartalet 2021.

Astra Zeneca träffade EU:s medlemsländer och EU-kommissionen på fredag eftermiddag, och bolaget ska då ha varnat unionsmedlemmarna för problemen.

Enligt bolaget handlar det inte om en fördröjning av själva leveransen, utan det är antalet vaccindoser som är lägre än ursprungligen uppskattat på grund av "nedsatt produktion" i den europeiska logistikedjan.

En person beskrev under mötet bortfallet "betydligt" och en annan konstaterade att det "inte ser bra ut på kort sikt".

Till nyhetsbyrån Reuters uppger en EU-tjänsteman att det handlar om ett bortfall på 60 procent, och att bolaget därmed skulle leverera 31 miljoner doser till EU-länderna. Ursprungligen väntades Astra Zeneca förse EU-länderna med 80 miljoner doser fram till slutet av mars.

På fredag kväll bekräftade EU-kommissionens hälsopolitiska talesperson Stefan De Keersmaecker att Astra Zeneca hade meddelat om ändringar i sina leveranser, och tillade endast att kommissionen utreder ärendet.

Astra Zeneca intygar ändå att det kommer att förse EU-länderna med tiotals miljoner doser under februari och mars, och fortsätta utöka produktionen.

Bolagets vaccin spelar en nyckelroll i EU:s kamp mot coronaviruset. EU, med en befolkning på knappt 450 miljoner, har reserverat 400 miljoner doser av svensk-brittiska Astra Zeneca.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA väntas ta ställning till bruk av Astra Zenecas vaccin i EU inom januari månad.

Källor: FT, Bild, Reuters, AFP

Uppdaterad 22.1.2021 klockan 22.25 med ny rubrik och uppgifterna från Reuters.