Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norrmännen är tillbaka i världscupen – Emil Iversen förväntar sig inte stordåd av finländarna i Lahtis: "Blir en tuff fajt mot ryssarna"

Från 2021
Emil Iversen, Norge
Bildtext Emil Iversen.
Bild: All Over Press

Världscupen på skidor fortsätter i dag i Lahtis – och nu är det norska skidlandslaget också tillbaka. Det var svårt att se på hur resten av eliten fick köra Tour de Ski, säger både Therese Johaug och Emil Iversen.

Efter en paus på två månader är Norge tillbaka i världscupen.

De norska åkarna deltog i premiärhelgen i Ruka – men efter det valde de med Johannes Høsflot Klæbo i spetsen att nobba resten av säsongens tävlingar. Istället valde norrmännen att lägga fokus på VM.

– Vi har haft ett träningsläger och tävlat rätt mycket den senaste tiden. Det har varit en annorlunda säsong, och det går förstås inte att jämföra nationella tävlingar med världscupen men jag känner åtminstone att formen är bra, säger Therese Johaug till Yle i Lahtis.

Therese Johaug i målområdet i Ruka 2020.
Bildtext Therese Johaug.
Bild: AOP

På damsidan har fältet varit vidöppet sen det norska landslaget hoppade av. Rosie Brennan var på hugget i Davos och Jessica Diggins tog hem totalsegern i Tour de Ski.

Den svenska duon Ebba Andersson-Frida Karlsson har också gett formbesked. Av finländarna imponerade framför allt Krista Pärmäkoski och Johanna Matintalo under touren.

Men med Therese Johaug tillbaka finns det bara en favorit i Lahtis.

– Jag känner mig redo. Vi har gjort ett väldigt bra jobb med att toppa formen i tid till VM och jag tror att jag kommer kunna matcha toppåkarna här, säger Johaug.

Norge mot Ryssland?

På herrsidan blev Tour de Ski närmast en stormvarning av det ryska landslaget. Med Aleksandr Boljsunov i spetsen fick det ryska landslaget touren att se ut som en nationell mästerskapstävling.

– Jag hann inte se värst många tävlingar, men såg självklart resultaten. Och då såg jag ju att ryssarna var rätt starka. Så det känns skönt att vara tillbaka och kunna bjuda upp till kamp mot dem. Det kommer att bli en tuff fajt, säger Emil Iversen.

Men det är inte bara norrmännen som återvänder till världscupen i Lahtis. Finlands främsta herråkare Iivo Niskanen stod över Tour de Ski för att fokusera på VM.

– Formen borde väl vara helt okej, konstaterar Niskanen själv i Yles intervju.

Iivo Niskanen i farten i Ruka.
Bildtext Iivo Niskanen.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Skiathlon hör inte till Niskanens favoritdistanser. Och den här gången gynnar inte heller banprofilen "kungen av klassiskt" heller då skejtetappen är mer krävande än den klassiska.

– Men det ger mig möjligheten att se hur långt kapaciteten räcker i fristil, säger Niskanen.

Förväntningarna är alltså inte direkt uppskruvade. Det vet också Emil Iversen.

– Förstås finns det tuffa finska åkare och utmanare från andra länder också. Men det är nog främst ryssarna vi ska mäta oss mot här, säger han.

Varken Johaug eller Iversen sticker under stol med att Lahtisspelen bara är ett steg mot säsongens huvudmål: VM i Oberstdorf.

– Det är där mina tankar är hela tiden. Man måste vara redo för allt. Därför är det här viktiga träningar för oss, säger Iversen.

– Det var tufft att bara följa med Tour de Ski på tv då man alltid vill tävla. Men samtidigt måste man tänka på att det är VM som är viktigast. Jag stod över touren också för två år sedan och det visade sig vara lyckat. Att tävla här är ett viktigt steg mot att vara i form där, kompar Johaug.

Johaug, Iversen och Niskanen intervjuades av Kimmo Porttila.

Diskussion om artikeln