Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norge, Norge, Norge... Kerttu Niskanen träffade Therese Johaug i fredags och skulle gärna ha satt pengar på dominanten i Lahtis: "Ett under om hon inte hade vunnit"

Från 2021
Therese Johaug korsar mållinjen som överlägsen etta i Lahtis.
Bildtext Therese Johaug korsar mållinjen som överlägsen etta i Lahtis.
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Det var som att tiden hade stått stilla i två månader – och det förvånade verkligen ingen konkurrent. Krista Pärmäkoski är imponerad av Therese Johaug och svenska stjärnan Ebba Andersson fnyser åt frågan om det fortfarande är kul att Norge är med igen.

Kerttu Niskanen kommer till intervjumikrofonerna efter lördagens skiathlon och brister ut i ett skratt när hon ska kommentera Therese Johaugs comeback i världscupen.

Huvudläktaren vid skidstadion i Lahtis gapar tom, men världscuplördagen fylldes i stället med röda, blå och vita färger. Helnorskt på pallen – med distansdominanten som överlägsen etta.

– Jag träffade henne på gårdagens träning och vi bytte några ord. Hon sa att det känns lätt och formen är bra. Jag konstaterade bara att det är fullt möjligt, säger Niskanen efter sin tolfteplats.

– Om jag hade kunnat sätta pengar på utgången i loppet hade jag lagt pengarna på Therese. Det hade varit ett under om hon inte hade vunnit.

Dagens bästa finländska Krista Pärmäkoski blev nia och är imponerad av Johaugs start.

– Hon tog över i täten tidigt och då gick det undan. Här samlar utförslöporna ihop fältet, men hon gick ändå ifrån på den klassiska delen.

"Lika stark som hon brukar vara"

Huvudpersonen själv? Nöjd, glad och ett stort leende bakom munskyddet.

– Det är väldigt kul att vara tillbaka. Det är länge sen Kuusamo. Och roligt att vi fyller hela pallen. Det var bra att vi gick så starkt som ett lag.

På första varvet sprängde Johaug fältet – trots att hon bara skulle hitta sin position i fältet. Bakom henne tappade finländskorna omgående kontakten med pallplatserna. Svenskan Ebba Andersson försökte febrilt haka på.

– Ut från start tyckte jag att det kändes bra. Det går ju fort när Therese sätter fart, men det kändes som det inte var för hårt tempo. Över tid blev det ändå för tufft för att jag ska gå med, säger hon till Yle Sporten.

Vad säger du om Thereses comeback?

– Hon är lika stark som hon brukar – och precis det man förväntade sig. Vi får se om jag kan utmana bättre nästa gång.

Anderssons reaktion på Aftonbladets fråga om det fortfarande är roligt att Norge är tillbaka i världscupen fnyser hon åt.

– Varför skulle det inte vara det? Jag vill tävla mot de bästa. Jag är glad och uppskattar det. Vi saknade dem på Tour de Ski.

Norska tåget gick

Både Pärmäkoski och Niskanen medger att det gick för fort på klassiskt.

– Jag tänkte att det lugnar ner sig i något skede, men det blev så först på tredje varvet. Det gick onödigt fort på klassiskt. Efter det hade jag svårt att hitta rytmen i fristil, säger Pärmäkoski.

Efter ett riktigt snabbt skidbyte var Pärmäkoski med i täten av den jagande klungan, men när det norska tåget med Heidi Weng och Helene Marie Fossesholm avgick kunde hon inte svara.

– Jag hann bara tänka att den farten inte är för mig just nu. Trots det kändes kroppen överraskande bra och de två sista varven var okej, men det var som att åka i lim om man gick utanför huvudlinjen där de andra körde.

"Gärna varit på pallen"

En månad till VM-starten i Oberstdorf – en minut till Therese Johaug. Pärmäkoski är det största finländska hoppet på damsidan inför årets VM.

Nu ska hon tävla en del och sticka på höghöjdsläger till Italien inför VM. Det betyder också att det inte blir någon start i FM i februari.

– Mitt avstånd till pallen var trettio sekunder. Med lite bättre glid på den klassiska delen kunde det ha gått lite bättre, men jag satsade på att ha fäste under skidorna och åka avslappnat. Farten och böket runt en när det var masstart gjorde ändå att det aldrig blev avslappnad åkning.

– Jag skulle gärna ha varit på pallen. Den där halvminuten ska jag försöka slipa bort fram till VM. När vi var i Ruka i november var differensen en och en halv minut.

Precis som i Ruka var Johaug alltså etta. Den norska storstjärnan skickar ett stort tack till hur arrangemangen i Lahtis sett ut och en stormvarning till motståndarna inför VM.

– Jag tycker att formen är bra – och förhoppningsvis är den lika bra i Oberstdorf. Vi är väldigt glada att kunna vara här och sen kunna åka vidare för att tävla i Falun nästa vecka.

Diskussion om artikeln