Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Massvaccineringarna i Finland hotar att försenas på grund av Astra Zenecas produktionsproblem – THL: "Svårt att uppskatta en tidtabell"

Från 2021
Coronavaccin.
Bildtext Vaccineringarna skjuts framåt.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Massvaccineringarna kan skjutas upp i Finland på grund av läkemedelsjätten Astra Zenecas produktionsproblem, skriver Yle Uutiset. Tidningen Helsingin Sanomat var först ute med nyheten.

Astra Zeneca meddelade på fredagen att de kommer kunna förse EU-länderna med betydligt färre vaccindoser är planerat.

Till nyhetsbyrån Reuters kommenterade en EU-källa att det handlar om 60 procent färre doser under det första kvartalet av 2021 än vad man hade planerat.

Det här betyder att företaget i slutet av mars skulle leverera cirka 31 miljoner doser vaccin i stället för de tidigare utlovade 80 miljoner doserna.

Mia Kontio, ledande expert vid Institutet för hälsa och välfärd, beskriver situationen som en stor besvikelse.

THL har uppmanat kommunerna att förbereda sig på massvaccineringar från och med andra veckan i februari, men det här måste sannolikt skjutas upp.

- Vi kan inte inleda massvaccineringarna i den takt som vi hade tänkt oss, säger Kontio.

Finland skulle få hundratusentals vaccindoser i veckan

Astra Zeneca hade lovat att leverera hundratusentals vaccindoser i veckan till Finland. Enligt Kontio har läkemedelsföretaget inte gett någon ny uppskattning om vare sig leveransens tidtabell eller mängd.

THL räknar nu med att få en leverans med några tiotusentals vaccindoser i mitten av februari och ett parti på cirka hundratusen doser i slutet av månaden. Det här är ändå bara uppskattningar och inga säkra siffror.

Kontio fruktar att vaccination av äldre och riskgrupper skjuts fram långt in på våren.

- Om vi ​​får hundratusentals vaccindoser färre än vad vi hade räknat med, är det ganska svårt att få ihop de två miljoner doserna som ska användas för att vaccinera vårdpersonal, äldre och riskgrupper, säger Kontio.

THL vågar inte säga något om vaccineringstidtabellen för de som inte hör till de ovannämnda grupperna.

- Det är svårt att längre uppskatta något, säger Kontio.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets "Joukkorokotukset viivästyvät Astra Zenecan tuotantovaikeuksien vuoksi – THL: "Ei tässä enää mitään pysty arvioimaan" skriven av Miika Koskela. Artikeln är översatt av Charlotte Lindberg.