Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iivo Niskanens muskler svarade inte – fixstjärnan känner ändå att VM-formen är på väg: ”En femmil i klassiskt hade varit trevligt”

Från 2021
Iivo Niskanen kör i Lahtis 2021.
Bildtext Iivo Niskanen var lördagens bästa finländare i Lahtis.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

VM-fyra i skiathlon för två år sen. Kan Iivo Niskanen förvandla den ovanliga distansen till en medaljgren i år? Genrepet gör honom inte till en förhandsfavorit, men han känner att formen är på uppåtgående.

Åtta i mål, en halvminut till täten och fem norska comebackåkare framför sig.

När Iivo Niskanen ger sin syn på lördagens skiathlon i Lahtis är det ändå ingen knäckt stjärna som lägger ut texten. Rätt långt därifrån, till och med.

– Jag är nöjd – även om det låter galet att säga det efter en åttondeplats. Jag hade givetvis önskat mig mer, men känslan är bra. Musklerna svarade inte så bra på fristilsdelen. Om det hade varit en femmil i klassiskt i dag hade det varit trevligt.

Den regerande olympiske mästaren på femmilen har den distansen att se fram emot när VM nalkas i Oberstdorf. Med en månad till vinterns höjdpunkt tycker Niskanen att det ser lovande ut.

”Vassare i VM”

Efter en nästa två månader lång tävlingspaus var Niskanens återkomst till världscupen det enskilt mest intressanta i Lahtis. Han tycker inte att avbrottet har påverkat honom.

– Träningsgrunden som jag står på påverkar mer. Jag tror att formen är ett par snäpp bättre om ett par veckor och ännu lite vassare i VM.

Yle Sportens expert Matias Strandvall är av delvis en annan åsikt.

– Jag tror att Iivo lärde sig att man inte kan ha en så lång tävlingspaus. Alla andra i täten har tävlat kontinuerligt och Iivo har inte kört sedan Ruka. Den sista lilla prestationsförmågan saknades på grund av det.

– Det där kommer när han får tävla fler helger. Skiathlon är en bra VM-distans för honom.

Gick inte att rycka

Den klassiska VM-banan under skiathlonen i Oberstdorf är tuffare än det Lahtis erbjöd. Enligt Niskanen var det snudd på omöjligt att rycka på klassiskt i dag.

– Ett par gånger försökte jag säga till Bolsjunov att vi rycker, men det gick verkligen inte. Efter skidbytet tog det också ett par varv innan musklerna började fungera.

Orken var det inget fel på, men när den norska armadan ryckte fram i täten var det klippt. Niskanens tunga stund släckte hoppet om en pallplats.

– Det gick undan ett tag och då tappade jag terräng. Jag borde ha varit alertare.

Klen laginsats

Världscuphelgen i Lahtis är första gången sedan premiären i Ruka som Finland är på plats med sitt starkaste herrlag. Om laginsatsen i öppningen var gnistrande, var det betydligt sämre i dag.

Det var till och med dåligt.

Ristomatti Hakola skrapade ihop ett par världscuppoäng, men det var inte fler än Niskanen och han som tog poäng.

– Det fungerade inte alls att byta stil. Skiathlon har aldrig varit min bravurdistans, säger Hakola.

På söndag väntar stafetter i Lahtis. Strandvall är inte så pessimistisk trots att herrlaget inte fick till det.

– Skiathlon är herrlagets svagaste distans. I en stafett åker man bara i en stil och tio kilometer.

Diskussion om artikeln