Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige stänger gränsen mot Norge efter larm om virusmutation – Tegnell: "Vi hoppas norrmännen snabbt får kontroll på detta"

Från 2021
Uppdaterad 24.01.2021 16:33.
Anders Tegnell vid podiet på presskonferens.
Bildtext Statsepimiolog Anders Tegnell: Man ska ha stor respekt för det nya viruset.
Bild: Daniel Ivarsson

Sveriges regering har meddelat att gränsen mot Norge kommer att stängas måndagen den 25 januari. Orsaken är den muterade coronavirusvarianten som påträffats där.

Inrikesminister Mikael Damberg säger till nyhetsbyrån TT att inreseförbudet från Norge kommer efter larmet om att den brittiska virusmutationen sprids i Osloområdet.

– Vi är redo att fatta besluten som krävs för att minska smittspridningen och skydda liv och hälsa, säger Damberg under en presskonferens på söndagen.

Restriktionerna kommer att ha vissa undantag. Personer som bor eller arbetar i Sverige, personal inom transportsektorn och de som har "trängande familjeskäl" kommer att släppas in i landet.

Oslo i lockdown

Norges regering meddelade i går att man stänger ner huvudstaden Oslo med närområden mer än någonsin tidigare under pandemin.

Enligt statsminister Erna Solberg hör Norge till de länder i Europa som hela tiden haft bland de strängaste coronareglerna och att det muterade viruset finns i många länder.

Norska statsministern Erna Solberg i munskydd klädd i blå kavaj och pärlshalsband.
Bildtext Statsminister Erna Solberg säger sig ha förståelse för det svenska beslutet.
Bild: EPA/Valda Kalnina

– Men vi kan inte klaga på att svenskarna säger att de inte vill ha in det här muterade viruset, säger statsministern till SVT Nyheter.

Solberg uppger att förbudet träder i kraft natten mot måndag och varar fram till den 14 februari.

– Vid behov kommer reseförbudet att förlängas, säger inrikesminister Damberg.

Också i Sverige har den brittiska virusvarianten påträffats.

Nya rekommendationer för resenärer

Den svenska Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att alla som reser in i Sverige från Norge eller som nyligen besökt Norge bör testa sig och undvika kontakt med andra.

– Det är rimligt att vi gör vårt bästa för att vi inte ska få en introduktion av den i Sverige, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Nyheter.

Enligt Tegnell är det oklart hur länge de nya rekommendationerna kommer att gälla.

- Det beror helt på situationen i Norge. Vi hoppas att norrmännen snabbt får kontroll på detta, då kan vi gå tillbaka till det normala igen, säger Tegnell.

Tegnell: Vi bevakar läget och vidtar de åtgärder som går

Enligt Tegnell ska man ha stor respekt för det nya viruset som finns i väldigt många länder i Europa.

– Det har uppenbarligen potential att sprida sig. Vi bevakar läget och vidtar de åtgärder som går för att minska spridningen av detta så mycket som möjligt, säger Tegnell.

Gränsen mellan Sverige och Norge är Europas längsta landgräns.

Tidigare har Sverige stoppat inresor från Danmark och Storbritannien. Även de förbuden förlängs till den 14 februari.

I Sverige hade inalles 547 166 personer testat positivt för coronaviruset i fredags, 11 005 personer har avlidit i sviterna av covid-19.

I Norge har 60 565 personer testat positivt för viruset, 544 har avlidit.

Källor: SVT Nyheter, TT, Aftonbladet, Folkehelseinstituttet, Folkhälsomyndigheten

Artikeln har uppdaterats 24.1 klockan 16.30 med Dambergs kommentar på presskonferensen, information om undantag och att reseförbudet till Danmark och Storbritannien förlängs.