Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin till Aamulehti: Företagsstöden fortsätter, för tidigt att säga vad vi får tillbaka av EU

Från 2021
Statsminister Sanna Marin sitter på en stol och intervjuas. I bakgrunden syns en färggrann tavla och Marin tittar lite förbi kameran då hon talar med intervjuaren.
Bildtext Enligt statsminister Marin är Finlands mål att stödja företag genom hela pandemin.
Bild: Mika Halme / Yle

Statsminister Sanna Marin säger att det för tidigt att ta ställning till frågan om den minskade finländska andelen av EU:s stimulanspaket. I en intervju för Aamulehti säger Marin också att coronastöden till företag ser ut att fortsätta.

Finlands andel av Europeiska unionens återhämtningsfond kan bli mindre än vad som ursprungligen avtalats om Finland klarar av pandemin med mindre skador än övriga medlemsländer.

Enligt Helsingin Sanomat som var först ute med nyheten kan det bli fråga om 500 miljoner euro mindre till Finland ur den gemensamma fonden.

Enligt Marin är det för tidigt att bedöma vad Finlands andel till slut kommer att vara.

– Det är för tidigt att komma med en slutgiltig bedömning från återhämtningsinstrumentet eftersom en del av finansieringen bundits till sådan ekonomisk utveckling som vi ännu inte känner till, sa Marin till Aamulehti.

Marin påpekar att Finland har stött principen om att binda coronastödets storlek samman med skadeeffekternas omfång i de olika länderna. Det innebär att Finland får en mindre summa stimulanspengar om skadorna förblir mindre än i andra länder.

Marin: Vi strävar efter att stöda företag under hela coronakrisen

Statsministern säger att målsättningen är att fortsätta stöda företag så länge som krisen pågår.

Enligt Marin är sunda företag som kan behålla sina anställda en viktig faktor för att få igång ekonomin igen efter coronapandemin.

Marin säger också att den mycket omtalade konkursvågen tros bli mindre än befarat.

För att stimulera ekonomin i landet håller Finland på att ta historiskt mycket lån. Statsskulden beräknas uppgå till 135 miljarder euro i år.