Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland knep pallplats i damstafetten – svenskan Andersson passerade Pärmäkoski på ankarsträckan: "Insatsen var dålig, då Ebba drog i väg kroknade jag"

Från 2021
Uppdaterad 24.01.2021 11:48.
Krista Pärmäkoski, Laura Mononen, Kerttu Niskanen och Johanna Matintalo åkte i Finlands förstalag.
Bildtext Krista Pärmäkoski, Laura Mononen, Kerttu Niskanen och Johanna Matintalo åkte i Finlands förstalag.
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

Finland stod för en stabil insats i Lahtisspelens damstafett. Johanna Matintalo och Kerttu Niskanen imponerade stort på de klassiska sträckorna, medan Finland tappade mark under fristilsåkarna Laura Mononens och Krista Pärmäkoskis etapper. Norge vann med 43 sekunders marginal till tvåan Sverige.

Finlands damer stod för en vass start i stafetten i Lahtisspelen. Johanna Matintalo var snabbast på den första sträckan. Hon gjorde ett ryck på slutet, men inför den första växlingen blev hon uppåkt av den jagande kvartetten.

– Jag tycker att jag lyckades bra. Föret var ändå utmanande. Trots att jag fick upp en lucka på slutet lyckades den jagande gruppen glida ifatt mig. Det är förstås tråkigt att rycket inte gav bättre betalt, sa Matintalo i tv-intervjun.

Kerttu Niskanen ställdes mot den norska stjärnan Therese Johaug på den andra etappen, och då stafetten kommit halvvägs hade Norge endast ett sju sekunder stort försprång till tvåan Finland.

– Visst hade jag ett bra läge då Therese åkte framför mig. Jag försökte ta in försprånget. En tuff åkare är en tuff åkare och en utmanare en utmanare, sa Niskanen i tv-intervjun.

– Jag kroknade inte och är nöjd med min insats.

Mononen behöll andraplatsen

Laura Mononen gick ut som tvåa på den tredje sträckan, nästan 20 sekunder före USA, Sverige och Ryssland.

Norskan Helene Marie Fossesholm tryckte på gaspedalen och avgjorde i praktiken stafetten. Mononens försprång till de jagande krympte, men Finland var ändå tvåa efter tre etapper och 15 avverkade kilometer. Försprånget till trean Sverige var åtta sekunder i den sista växlingen.

– Jag försökte gå ut så att jag orkar fullfölja det andra varvet. Marginalen till Sverige hade förstås fått vara större, sa Mononen som lät rätt så belåten med sin insats.

Missnöjd Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski gick alltså ut på ankarsträckan åtta sekunder före Sveriges Ebba Andersson och tio sekunder före Rysslands Marija Istomina.

Andersson behövde bara en kilometer för att åka ifatt Pärmäkoski och så småningom lyckades svenskan skapa en klar lucka.

– Jag gav allt, men insatsen var dålig. Då Ebba drog i väg kroknade jag. Hon visste att hon är stark i stigningarna. Jag hade helt enkelt inte krafterna i dag, sa Pärmäkoski i tv-intervjun.

Ryskan Istomina lyckades inte hota Pärmäkoski, vilket innebar att Finland slutade trea. Norges segermarginal till tvåan var Sverige var 43 sekunder. Sverige åkte i mål 17 sekunder före Finland.

Tränaren: Tävlingarna i Falun viktiga

Damernas tränare Ville Oksanen kommenterade insatsen efter stafetten.

– Vi fick vår första pallplacering i år, konstaterade han i tv-intervjun.

VM börjar om en månad och det finns fortfarande många frågetecken beträffande stafettlaget.

– Alltid hittar vi fyra åkare och vi tar ut de bästa. Hela laget måste kunna höja sig om vi ska kunna kämpa om medaljer.

– Inget är hugget i sten. På klassiskt måste vi klara oss om vi ska kunna utmana vissa länder.

Om en vecka har damerna möjlighet att stärka sina aktier med tanke på stafettuttagningen.

– Nästa veckoslut åks det världscup i Falun. Efter det åks inga klassiska lopp. Insatserna i Falun kommer att väga tungt, sa Oksanen.

Resultat, damstafett (4 x 5 km):

1. Norge 49.34,4
(Tiril Udnes Weng, Therese Johaug, Helene Marie Fossesholm, Heidi Weng)

2. Sverige +42,9
(Charlotte Kalla, Emma Ribom, Lovisa Modig, Ebba Andersson)

3. Finland 1 +59,5
(Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Laura Mononen, Krista Pärmäkoski)

4. Ryssland +1.30,7
(Jana Kirpitjenko, Natalja Neprjajeva, Anna Netjajevskaja, Marija Istomina)

5. USA +1.48,6
(Rosie Brennan, Jessie Diggins, Sophia Laukli, Caitlin Patterson)

7. Finland 2 +2.48,5
(Vilma Nissinen, Anne Kyllönen, Jasmi Joensuu, Riitta-Liisa Roponen)

Diskussion om artikeln