Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stränga coronarestriktioner då Portugal väljer president - flest nya fall i världen sett till folkmängden

Från 2021
Uppdaterad 24.01.2021 12:58.
Den konservativa presidenten Marcelo Rebelo de Sousa är favorit i presidentvalet i Portugal som påverkas av det kraftigt försämrade coronaläget i landet.
Bildtext Den konservativa presidenten Marcelo Rebelo de Sousa är favorit i presidentvalet i Portugal som påverkas av det kraftigt försämrade coronaläget i landet.
Bild: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Portugal väljer president på söndag samtidigt som coronaläget aldrig har varit så dåligt som nu. Opinionsmätningar tyder på att den 72 år gamla presidenten Marcelo Rebelo de Sousa blir återvald, men resultatet kan påverkas av hur många som går och röstar under gällande, stränga coronarestriktioner.

Portugal har till stora delar varit nedstängt de senaste tio dagarna på grund av det förvärrade coronaläget.

Under den senaste veckan registrerades över 80 000 coronafall, vilket var flest i världen sett till folkmängden då Portugal har snäppet under 11 miljoner invånare.

På lördagen slogs nya dystra rekord vad gäller antalet döda, som nu överstiger 10 000. Skolor, restauranger och de flesta affärer är stängda för minst två veckor.

Om valdeltagandet blir lågt finns det därför en liten möjlighet till en överraskning trots att opinionsmätningar tyder på att den 72-årige Rebelo de Sousa kan få en majoritet redan i första omgången.

Presidenten vill bli omvald i första valomgången

Han uppmanade i sitt sista valtal folk att gå ut och rösta så att man kan undvika en andra valomgång.

- Då skulle det portugisiska folket besparas det att valet sträcks ut över tre veckor. Om 70 procent låter bli att rösta så blir en andra valomgång oundviklig, sa Rebelo de Sousa.

Marcelo Rebelo de Sousa försöker bli den femte presidenten som återväljs för en femårsperiod i Portugal sedan demokratin infördes år 1974.
Bildtext Marcelo Rebelo de Sousa försöker bli den femte presidenten som återväljs för en femårsperiod i Portugal sedan demokratin infördes år 1974.
Bild: Luis Boza / Alamy

Mätningar tyder på att 58 procent av väljarna stöder presidenten medan hans socialistiska utmanare Ana Gomes har ett stöd kring 15 procent. Ytterhögerns populistiska kandidat Andre Ventura stöds av omkring 10 procent av de tillfrågade.

Valet är viktigt även om presidentens maktbefogenheter är begränsade i Portugal.

Presidenten kan bland annat upplösa parlamentet och besluta om nyval i ett läge då Portugal leds av den socialistiska premiärministern António Costas minoritetsregering.

Det är ändå inte sannolikt att Rebelo de Sousa skulle utlysa nyval, så pass bra har samarbetet varit mellan den konservativa presidenten och socialisterna.

Socialistpartiet ställde inte ens upp en egen officiell kandidat utan Ana Gomes, som tidigare var medlem av EU-parlamentet, är en obunden kandidat och numera mest känd som en antikorruptionsaktivist.

Ytterhögern kan gå framåt

Rebelo de Sousa var själv med om att grunda det Socialdemokratiska Partiet PSD, som sitt namn till trots är ett mitten-högerparti.

Rebelo de Sousa som i folkmun är känd enbart som Marcelo, gynnas av historien.

Alla fyra presidenten, som har fått fortsatt femårsmandat sedan demokrati infördes i Portugal år 1974, har valts redan i första omgången. Presidenten vill ändå inte ta ut segern i förskott.

- Jag har sett mer förluster än segrar. Då jag förlorade så var det inte världens slut för mig och då jag vann så ansåg jag inte att jag var den bästa.

Tre av de sju presidentkandidaterna kommer från vänsterkanten och ytterhögerns protestkandidat Andre Ventura säger att hans mål är att "krossa vänstern", som enligt honom styr Portugal.

Den 38-årige Ventura grundade det nationalistiska populistpartiet Chega ( Tillräckligt eller Nog) som år 2019 fick en plats i parlamentet.

Ventura blev partiets enda parlamentsledamot med 1,3 procent av rösterna, vilket innebär att ytterhögern inte ännu på allvar har fått fotfäste i Portugal så som i många andra europeiska länder.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln