Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Försenade och uteblivna vaccindoser upprör i Europa – Italien vill nu ta till rättsliga åtgärder

Från 2021
Personer går på en shoppinggata i Italien, iklädda munskydd.
Bildtext Italien är ett av Europas värst coronadrabbade länder. Nu ska landet ta till rättsliga åtgärder för att få sina vaccindoser.
Bild: Andrea Fasani/EPA-EFE

Missnöjet sveper över Europa efter nyheten om försenade coronavaccin. – Tillverkarna verkar ha varit för optimistiska, säger Mia Kontio som är sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd till Yle Uutiset.

Pfizer meddelade förra veckan att företagets vaccinleveranser är något försenade.

Astra Zeneca har meddelat att de inte har kapaciteten att leverera så många vaccin till Europa som planerat, utan 60 procent färre vaccindoser.

Förseningarna har väckt missnöjda reaktioner i många länder, inte minst i Italien som på söndagen meddelade att man är beredd på att ta till rättsliga åtgärder.

– Vi tar till de här åtgärderna för att säkerställa att vi får de vaccindoser vi har beställt, inte för att få någon ersättning, säger Italiens utrikesminister Luigi Di Maio.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte har fördömt förseningarna och kallat situationen oacceptabel.

– Det här är ett allvarligt kontraktsbrott, säger han.

Italiens hälsovårdsmyndigheter uppskattar att deras vaccineringar kan försenas med upp till åtta veckor för den allmänna befolkningen.

En man blir vaccinerad mot corona.
Bildtext Italien har vaccinerat ungefär två procent av sina invånare.
Bild: Ciro Fusco/EPA-EFE

Vacciner försenade i alla EU-länder

Europeiska rådets ordförande Charles Michel sa på söndagen att EU ska försöka få medicintillverkarna att uppfylla deras kontrakt.

– Men det kan bli svårt att nå vårt mål att 70 procent av den vuxna befolkningen ska ha fått vaccinet vid slutet av sommaren, sa han.

Astra Zenecas vaccin har ännu inte fått försäljningstillstånd i Europa, men länderna håller tummarna eftersom godkännandet av vaccinet ses som en förutsättning för att kunna inleda massvaccineringar. Vaccinet väntas godkännas den 29 januari.

"Väldigt, väldigt dåliga nyheter"

Österrike har beställt 650 000 doser av Astra Zenecas vaccin. Landet kommer nu att få lite mera än hälften av det.

– Det här är väldigt, väldigt dåliga nyheter, säger Österrikes hälsominister Rudolf Anschober.

I Litauen ser situationen lite dystrare ut: Landet kommer att få 20 procent av sina beställda doser under det första kvartalet.

Också vaccinationsprogrammet i Irland kommer få sig en stöt, enligt irländska myndigheter.

Sverige kommer att få 30 procent färre vaccindoser än väntat.

Norge, som inte hör till EU, finns också bland de missnöjda kunderna. Landet kommer att få 200 000 vaccindoser i stället för de planerade 1,12 miljonerna.

Finland skulle få hundratusentals vaccindoser i veckan av Astra Zeneca. Institutet för hälsa och välfärd räknar nu med en leverans på tiotusentals vaccindoser i mitten av februari och hundratusen doser senare samma månad.

Coronavaccin av merket Pfizer-Biontech.
Bildtext Pfizer-Biontech-vaccinet har försenats då tillverkaren försöker öka produktionskapaciteten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det finns en guldkant: Ökad produktion

Men bland de svarta molnen skimrar solen: Fastän Pfizer-vaccinet är någon vecka försenad, jobbar bolaget på att öka produktionen från och med mitten av februari.

Också Astra Zeneca ska öka produktionsvolymerna senare i vår, säger Jacob Lund, som är kommunikationsdirektör på bolagets svenska kontor, till TT.

EU har beställt totalt två miljarder vaccindoser av diverse tillverkare för att kunna vaccinera 450 miljoner människor.

Källor: Reuters, AP, AFP, TT, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln