Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Portugals sittande president Marcelo Rebelo de Sousa blev omvald

Från 2021
Uppdaterad 25.01.2021 05:07.
President Marcelo Rebelo de Sousa röstar på söndagen.
Bildtext Marcelo Rebelo de Sousa blir den femte presidenten som återväljs för en femårsperiod i Portugal sedan demokratin infördes år 1974. På bilden lägger han sin röst i valet.
Bild: EPA-EFE/HUGO DELGADO

Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa har blivit omvald, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Det här blir hans andra femårsperiod på presidentposten.

Den 72-åriga konservativa presidenten har enligt vallokalundersökningar vunnit presidentvalet på söndagen. Då rösterna från nästan alla valdistrikt röstats ser de Sousa ut att ha fått 61,6 procent av rösterna.

Marcelo, som han kallas i folkmun, var redan förhandsfavorit men resultatet var inte säkert eftersom stränga coronarestriktioner kunde påverka hur många som röstade.

AFP rapporterar om att valdeltagande legat på 35,4 procent. Det skiljer sig inte så mycket från deltagandet i förra presidentvalet för fem år sedan.

Den socialistiska kandidaten Ana Gomes fick näst mest röster, 12,2 procent, och ytterhögerns populistiska kandidat Andre Ventura landar på tredje plats med 11,9 procent av rösterna.

Portugals coronafall nådde nya dystra siffror på söndagen: nu ligger dödssiffran på 10 500.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln