Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Joe Biden och Emmanuel Macron diskuterade samarbete på söndag kväll, USA meddelar om fortsatta reserestriktioner

Från 2021
Uppdaterad 25.01.2021 05:13.
Emmanuel Macron
Bildtext Den franska presidenten Emmanuel Macron samtalade med USA:s nya president Joe Biden på söndagskvällen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Frankrikes president Emmanuel Macron och USA:s president Joe Biden har ringts sent på söndagskvällen för att diskutera bland annat samarbete mot coronaviruset. I USA fortsätter de reserestriktioner som ex-president Trump hann upphäva förra veckan.

Presidenterna Macron och Biden kom överens om att samarbeta för att motverka coronaviruspandemin och klimatkrisen.

Nyhetsbyrån AP kallar relationerna mellan Frankrike och USA under Donald Trumps styre för spända. Nu ska länderna försöka komma bättre överens.

Biden har nämnt att han vill koncentrera sig på gott samarbete med Europa.

Annat som stod på listan under samtalet var samarbete med världshälsoorganisationen WHO, vacciner och situationen i Mellanöstern. Också Kina, Ryssland och Sahelregionen i Afrika diskuterades.

Telefonsamtalet ska ha varat i någon timme.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson blev på lördagen den första europeiska ledaren som fick ett samtal av Joe Biden.

Fortsatta reserestriktioner i USA

Samtidigt meddelar president Joe Biden om fortsatta reserestriktioner i USA - samma restriktioner som Donald Trump hann upphäva förra veckan.

Restriktionerna fortsätter bland annat för inresor från Europa för personer utan amerikanskt medborgarskap, rapporterar flera medier.

Också Sydafrika lades på listan över länder därifrån inresa förbjuds, på grund av spridningen av det muterade coronaviruset. En del amerikanska hälsoexperter tvivlar ifall coronavaccinet biter på den nya virusvarianten.

Fall av den sydafrikanska virusmutationen har hittills inte konstaterats i USA – däremot har den brittiska versionen påträffats i flera delstater.

Ex-president Trump hade gett order om att upphäva reserestriktionerna imorgon på tisdagen, den 26 januari, men Bidens team meddelade redan före maktskiftet att de inte kan avlägsnas på grund av coronasituationen i landet.

Från och med tisdagen kommer ett negativt coronatestresultat krävas av alla resenärer på internationella flyg, och det amerikanska smittskyddscentret CDC planerar att införa munskyddskrav i bland annat flygplan, tåg, metro, buss och taxi.

Källor: AP, AFP, Reuters, Vita huset

Diskussion om artikeln