Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Edmonton avgjorde med 0,8 sekunder kvar – Puljujärvi tog vara på chansen i McDavids kedja och "gjorde sin bästa match i NHL"

Från 2021
Jesse Puljujärvi är tillbaka i Edmonton efter en paus på ett och ett halvt år.
Bildtext Jesse Puljujärvi är tillbaka i Edmonton efter en paus på ett och ett halvt år.
Bild: Julian Avram/Icon Sportswire/AOP

Jesse Puljujärvi är tillbaka i Edmonton med besked efter en och en halv säsong hemma i Kärpät. Under inledningen av säsongen har Puljujärvi fått spela i en rätt så undanskymd roll i tredjekedjan, men mot Winnipeg fick han chansen i ettan till höger om storstjärnan Connor McDavid. Finländaren prisades av lagkamraterna, tränaren och journalisterna.

Jesse Puljujärvi tog vara på chansen i förstakedjan och hade en synlig roll i matchen mot Winnipeg som Edmonton vann med 4–3. Avgörandet kom med bara 0,8 sekunder kvar då Leon Draisaitls skott hittade nätmaskorna. Puljujärvi fick ingen assist till segermålet, men stod framför Winnipegmålet och skapade oreda.

Den 22-årige finländaren fick däremot en assistpoäng till Edmontons 1–1-kvittering tidigt i den andra perioden. Puljujärvi gick på mål med puck och Ryan Nugent-Hopkins petade in en retur.

Det gjordes hela fyra mål på drygt sex minuter i slutet av matchen. Edmonton ledde med 2–1, men Nikolaj Ehlers och Blake Wheeler vände på en dryg minut till 3–2, och Winnipeg såg ut gå mot en seger.

Edmontons Kailer Yamamoto kvitterade ändå till 3–3 med tre minuter kvar och Draisaitl avgjorde alltså i matchens sista sekund – i praktiken ett powerplaymål då en Winnipegutvisning tagit slut sekunder innan.

"Inblandad i nio målchanser"

Till skillnad från tidigare verkar Puljujärvi nu våga gå på mål och även stanna där. Edmonton Journal-journalisten David Staples ansåg att matchen var Puljujärvis bästa i NHL.

– Han var inblandad i nio målchanser för Edmonton. Han skaffade en utvisning som ledde till segermålet. Puljujärvi skulle varje kväll få leverera 17,5 minuter på den här nivån, skrev Staples.

På presskonferensen efter matchen var Puljujärvi den stora snackisen. Segermålskytten Draisaitl fick kommentera finländarens inledning på säsongen.

– Självförtroende är det enda som behövs. Man blir inte reserverad som fyra om man inte har färdigheterna. Han har alla verktyg. Ibland tar det bara lite längre att slå igenom. Det är helt okej, sa Draisaitl.

– Han har börjat förstå hur han ska spela för att göra poäng. Han har allt. Han är stor, åkstark och kan skjuta. Vi är glada över att ha honom tillbaka och han har varit riktig bra för oss.

"Bekväm med omklädningsrummet, bekväm med språket"

Puljujärvi har tidigare spelat med Kyle Turris som center och kanadensaren kommenterade finländarens insats efter matchen.

– Han var strålande. Han är så stor och stark. Han har verkligen lärt sig hur han ska skapa utrymme och använda det. Han kommer att bli en stor spelare, sa Turris enligt Zach Laing.

Tränaren Dave Tippett ångrade inte att han gav Puljujärvi chansen i kedjan med McDavid och Nugent-Hopkins.

– Puljujärvi skapade en hel del med sin arbetsmoral. En riktigt bra start för honom i den kedjan. Jag har varit oerhört nöjd med honom sedan träningslägrets första dag. Han kom in med en bra attityd. Han vill bli en bra spelare och är på väg mot det hållet i snabb fart.

– Han är nu en mer mogen spelare. Han passar bra in i omklädningsrummet. Han känner sig bekväm där och han känner sig bekväm med språket, sa Tippett.

Resultat

Chicago–Detroit 6–2
CHI: Kevin Lankinen 25/27 räddningar
DET: Valtteri Filppula 0 + 0, -2, 17.52

Washington–Buffalo 3–4 (efter straffar)
BUF: Henri Jokiharju 0 + 0, +/- 0, 14.13
BUF: Rasmus Ristolainen 0 + 2, +/- 0, 24.13

Arizona–Vegas 0–1

Calgary–Toronto 2–3
CGY: Juuso Välimäki 0 + 0, -1, 17.22

New Jersey–NY Islanders 2–0
NJD: Janne Kuokkanen 0 + 0, +/- 0, 16.19

Pittsburgh–NY Rangers 3–2
PIT: Kasperi Kapanen 0 + 0, -1, 13,27
NYR: Kaapo Kakko 0 + 0, -1, 15.24

St. Louis–Los Angeles 3–6
STL: Ville Husso 29/34 räddningar
STL: Niko Mikkola 0 + 0, -1, 9.45

Minnesota–San Jose 3–5
MIN: Kaapo Kähkönen 31/35 räddningar

Dallas–Nashville 3–2
DAL: Miro Heiskanen 0 + 0, -1, 24.32
DAL: Roope Hintz 1 + 2, -1, 17.36
DAL: Esa Lindell 0 + 0, +/- 0, 23.51
NSH: Mikael Granlund 1 + 0, +1, 21.58
NSH: Erik Haula 0 + 0, +/- 0, 14.13
NSH: Juuse Saros 19/22 räddningar

Anaheim–Colorado 3–1
ANA: Jani Hakanpää 0 + 0, +2, 22.20
COL: Joonas Donskoi 0 + 0, +/- 0, 9.05
COL: Mikko Rantanen 1 + 0, +/- 0, 22.41

Winnipeg–Edmonton 3–4
EDM: Mikko Koskinen 35/38 räddningar
EDM: Jesse Puljujärvi 0 + 1, +1, 17.33