Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världen ännu mer ojämlik efter coronapandemin – Oxfam: “Klyftan är lika dödlig som viruset”

Från 2021
Calcutta (eller Kolkata) i östra Indien är illa drabbat av den senaste smittvågen. De här invånarna i ett av de värst drabbade stadsdelarna fotograferades på måndag morgon.
Bildtext I till exempel Indien är både smittspridningen och dödligheten högre i fattiga områden.
Bild: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY

Coronaviruset verkar öka på den ekonomiska ojämlikheten i hela världen. Medan de rikaste länderna återhämtar sig blir de fattigare länderna ännu fattigare. Det skriver hjälporganisationen Oxfam i sin årliga ojämlikhetsrapport.

Coronaviruset har ökat på ojämlikheten i världen gällande ekonomi, ras och kön. Över två miljoner människor har dött och hundratals miljoner människor har hamnat i fattigdom. Samtidigt mår de allra rikaste länderna bra.

Då coronakrisen slog till dök börserna och stora företag och rika personer led. Det här varade ändå inte så värst länge. De tusen rikaste personerna i världen (främst vita män) återhämtade sig ekonomiskt på endast nio månader.

Värsta arbetslösheten på 90 år

Världens rikaste personer hade i december i fjol tillsammans en förmögenhet på 11,95 biljoner dollar. Det är lika mycket som G20-regeringarnas totala återhämtningskostnader för covid-19. Under pandemin har de tillsammans tjänat en summa som hade räckt för att betala för coronavaccin för hela jordens befolkning och sett till att ingen hamnar i fattigdom på grund av pandemin.

Däremot kan det ta över ett decennium innan världen är tillbaka på samma fattigdomsnivåer som före pandemin, enligt biståndsorganisationen Oxfams nya rapport The inequality virus.

– Ojämlikheten ökar mer än man någonsin tidigare har uppmätt. Den stora klyftan mellan rika och fattiga visar sig nu vara lika dödlig som viruset, säger Johan Pettersson, generalsekreterare på Oxfam Sverige i ett pressmeddelande.

Covid-19 ser ut att öka på ojämlikheten i nästan alla länder i världen samtidigt. Det är första gången det händer sedan man började mäta ekonomisk välfärd för över hundra år sedan.

Coronapandemin har redan nu orsakat den värsta arbetslösheten på över 90 år och över 200 miljoner riskerar att hamna i fattigdom på grund av pandemins ekonomiska effekter.

Kvinnor drabbas hårdast

Kvinnor drabbas hårdare än män. Kvinnor är överrepresenterade i lågbetalda jobb med osäkra anställningar, och de är de som drabbats hårdast av coronakrisen. Globalt utgör också kvinnor 70 procent av all vårdpersonal. Det handlar ofta om dåligt betalda jobb där personalen utsätts för stor risk att smittas av covid-19.

Smittspridningen och dödligheten är generellt högre i fattiga områden. I till exempel Storbritannien är dödligheten i covid-19 dubbelt så hög i landets fattigaste områden jämfört med de rikaste. I Brasilien löper personer med afrikanskt ursprung 40 procent högre risk att dö i covid-19 än vita. Och i USA hade närmare 22 000 svarta och personer med latinamerikanskt ursprung fortfarande levt i dag om de hade haft samma dödlighet som landets vita befolkning.

Om alla världens länder nu skulle jobba för att minska på ojämlikheten i samhället skulle man kunna återgå till den välfärdsnivå som innan pandemin på tre år, i stället för ett decennium, enligt Världsbanken.

Diskussion om artikeln