Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världsomfattande kamp mellan mutationerna och vaccinsprutorna – se coronaläget i världen just nu

Från 2021
En sjukhusanställd håller upp en skylt dä det står att hen tagit coronavaccin och frågar om du gjort det.
Bildtext En sjukhusanställd i Hyderabad i Indien poserade på måndagen för en kampanj för att få fler att ta coronavaccinet.
Bild: AFP/Lehtikuva

Många länder i världen lever just nu i spänning. Ska de nya mer smittsamma varianterna av coronaviruset ta överhanden innan smittspridningen stoppas med hjälp av vaccinen?

Allt fler länder tar till hårdare restriktioner då mutationerna som uppdagats i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika sprider sig.

Flygplan med flygbolaget El Als markeringar parkerade på en flygplatsplatta med en rad vita höghus i bakgrunden.
Bildtext Israels största flygplats Ben Gurion på måndagen. Passagerartrafiken stoppas vid midnatt.
Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Samtidigt pågår offensiven mot viruset och mutationerna med de nyutvecklade vaccinen som vapen.

Tillverkning och distribution av vaccinen innebär en i fredstid sällan skådad global logistisk operation där många delmoment måste uppfinnas under operationens gång.

Lådor med markeringar som visar att de innehåller vaccin ligger på en lastpall framför ett flygplan med Air Indias beteckningar.
Bildtext Vaccin från Indien lastades av på Rangoons flygplats i Myanmar på fredagen. Indien licenstillverkar Oxford-Astra Zenecavaccinet för eget bruk och för fattiga länder som Myanmar. Indien får stöd för vaccintillverkningen av Bill & Melinda Gates Foundation och den internationella vaccinalliansen Gavi.
Bild: AOP/EPA

Israel och Förenade Arabemiraten är just nu de länder som lyckats vaccinera största delen av sin befolkning. Bägge länder ingick tidiga avtal med vaccintillverkare och är små till ytan, vilket underlättar distributionen.

Kampen mot coronapandemin kompliceras av de nya mutationerna. De verkar vara mer smittsamma än det ursprungliga viruset och det har förekommit oro för att de vaccin som nu distribueras inte ska ha effekt på dem. Experter Svenska Yle talat med tror dock att vaccinen kommer att fungera.

Det finns också andra komplikationer:

Elever i skoluniform stör i kö för att få temperaturen kontrollerad av en kvinna i brun yllejacka. En man med en gul behållare på ryggen sprutar desinfektionsmedel på marken runt elevernas fötter.
Bildtext Skolelever i Islamabad får temperaturen kontrollerad innan de släpps in i skolan. Pakistan hör till världens fattigare länder och har fått gratis kinesiskt vaccin. Kritiker befarar att den kinesiska gåvan kommer med ett politiskt pris senare.
Bild: EPA-EFE/SOHAIL SHAHZAD

Trots de pågående vaccineringarna sprider sig viruset kraftigt på många håll, framför allt i Europa, Nord- och Sydamerika och södra Afrika.

Förhoppningen är dock att vaccinen och immunisering småningom ska segra över coronaviruset och dess mutationer, knäcka pandemin och göra det möjligt att få igång ekonomin igen.

Skyltfönster täckta med blodröda anslag med texten "Liquidation totale".
Bildtext Butik i Paris som tvingas lägga ned på grund av pandemin.
Bild: STELLA Pictures/ddp

Diskussion om artikeln