Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannf friar till finlandssvenskarna i kommunalvalet och har siktet inställt på statsministerposten

Från 2021
Bild från riksdagsvalet 2019. Jussi Halla-aho ler och klappar med händerna.
Bildtext Målet är nu att bli störst i kommunalvalet och därefter störst i riksdagsvalet, säger Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho. På frågan om han kan tänka sig att bli statsminister svarar han ja. Sannf är beredda att bilda regering med “många”.
Bild: Tuomo Björksten

Sannfinländarna satsar på traditionella teman i vårens kommunalval. Partiet vill sätta stopp för skattehöjningar, stigande bostadskostnader och “rödgröna fånerier”.

Sannfinländarna har segervittring och konstaterade att partiet nu är etta i galluparna bland såväl arbetare, arbetslösa som på landsbygden.

– Jag har inte under mina många år i politiken sett något motsvarande konstaterade Sannfinländarnas partitjänsteman Matti Putkonen. Galluparna visar att realism lönar sig.

Matti Putkonen puoluetoimistolla 5.3.2020
Bildtext Jag har inte under mina många år i politiken sett något motsvarande, konstaterar Sannfinländarnas partitjänsteman Matti Putkonen. Galluparna visar att realism lönar sig, säger han.
Bild: Pekka Tynell / Yle

– Våra centrala trossatser är de samma i kommunalvalet som i riksdagsvalet, kompade ordförande Jussi Halla-aho. Vi värnar om de infödda finländarnas välmående och säkerhet.

Galluparna visar att realism lönar sig.

― Matti Putkonen, partitjänsteman (Sannf)

Det är framförallt Centern som får sig. Gliringarna mot kommunpartiet Centern var många under kampanjöppningen.

– Kommuner där samma parti har makten år efter år är problematiska, ansåg partisekreterare Simo Grönroos.

Uttalandet var helt klart adresserat till Centern. Grönroos konstaterade också att det kommande kommunalvalet är en möjlighet att byta ut korrupta politiker.

Inställningen till skolsvenskan oförändrad – men Korsholmsavdelningen har översatt valprogrammet

Sannfinländarna friar också till de finlandssvenska väljarna.

Korsholmsavdelningen har översatt kommunalvalsprogrammet till svenska och och det ska finnas svenskspråkiga kandidater i alla tvåspråkiga kommuner.

Sannfinländarnas inställning till den så kallade tvångssvenskan har inte förändrats, konstaterade Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho, men partiet vill undvika onödiga motsättningar.

– De stora frågorna är de samma oavsett språk, sade Halla-aho. Vi försöker ena alla folkgrupper.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho har nu siktet inställt på statsministerposten
Bildtext Våra centrala trossatser är de samma i kommunalvalet som i riksdagsvalet, säger Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho. Vi värnar om de infödda finländarnas välmående och säkerhet.
Bild: Lehtikuva

Siktet inställt på statsministerposten – partiet är berett att samarbeta med många partier

Partiordförande Jussi Halla-aho berättade att Sannf satsar stort på kommunalvalet. Halla-aho kom flera gånger tillbaka till sin tes om att i fall Centern förlorar valet så faller den sittande regeringen.

– Vi attackerar inte Centern, sammanfattade Jussi Halla-aho. Vi är oroade för konsekvenserna av den rödgröna regeringens politik. Stigande bostadskostnader, höjda bränslepriser och nedkörningen av torvproduktionen är inte i finländarnas intresse.

Målet är att bli störst i kommunalvalet och därefter störst i riksdagsvalet. På frågan om Jussi Halla-aho kan tänka sig att bli statsminister svarade han ja. Vem Sannfinländarna är beredda att samarbeta med ville han inte svara på.

- Vi ser möjligheter till samarbete med många partier, sade Halla-aho. Vilka samarbetspartnerna kunde vara vill jag inte ta ställning. Vi vill inte måla in oss i något hörn.

De stora frågorna är de samma oavsett språk.

― Jussi Halla-aho, partiordförande (Sannf)

Medierna var också i skottgluggen, då Halla-aho kommenterade det kommande kommunalvalet. Han ondgjorde sig över att kaoset på Capitolium i Washington DC har använts mot Sannfinländarna.

– Attacken mot förra statsministern, Centerns Juha Sipilä har satts på Sannfinländarnas konto, klagade Halla-aho. Vi sannfinländare har inga problem att säga åt våra anhängare att inte använda vare sig osakliga eller olagliga medel. Till Sannfinländarnas motståndare vill jag säga: Mjölka inte billiga poäng på vår bekostnad!

Sannfinländarna vill sätta de politiska frågorna i prioritetsordning

Partisekreteraren Simo Grönroos presenterade valprogrammet. Sannfinländarna vill sätta de politiska frågorna i “prioritetsordning”. Hög prioritet har stopp för skattehöjningar, stigande bränslepriser och “rödgröna fånerier”. Till de rödgröna fånerierna hör till exempel klimatpolitiken.

– Klimatpolitiken är svår därför att Kina släpper ut lika mycket på en timme som Finland på ett år, slog partitjänstemannen Matti Putkonen fast.

Simo Grönroos, puoluesihteeri, perussuomalaiset
Bildtext Sannfinländarna och deras partisekreterare Simo Grönroos vill sätta stopp för "rödgröna fånerier" och de infödda finländarna främst.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Putkonen fick flankstöd av partisekreteraren Simo Grönroos som också efterlyste realism i klimatpolitiken.

– Det finns ingen orsak för kommunerna att dra tuffare linjer än staten i klimatfrågor, dundrade Grönroos.

Julfester och midsommarfirande hör till den finländska kulturen.

― Simo Grönroos, partisekreterare (Sannf)

Sannfinländarna går också åt det som de kallar för “ideologiskt clowneri”. Sannfinländarna vill att det ska talas mindre om mångkulturalism och könsneutralitet.

– Julfester och midsommarfirande hör till den finländska kulturen, konstaterade partisekreteraren Grönroos.

“Det måste bli ett slut på daddandet av flyktingarna”

Sannfinländarna förhåller sig också kritiska till kampanjer mot hatretorik, eftersom partiet anser att kampanjerna utnyttjas för att tysta ner debatten i viktiga frågor.

Sannfinländarna vill värna om kommunernas ekonomi. När kommunerna investerar måste beslutsfattarna fråga sig hur investeringarna gynnar kommuninvånarna.

Sannfinländarna slår också fast att “Sveriges väg inte är vår”. Kommunerna ska ha möjlighet att vägra ta emot kvotflyktingar och den nuvarande flyktingpolitiken måste förändras.

– Det måste bli ett slut på daddandet av flyktingarna, dundrade Grönroos. Om invandrarna inte integreras borde det undersökas om invandrarna skulle må bättre i sitt eget land.

Diskussion om artikeln