Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Boende på vårdhem i Sjundeå kollades om deras hälsa räcker till för att ha vapen - Polisen: Ge bort ditt vapen om din hälsa inte är bra

Från 2021
Uppdaterad 25.01.2021 15:23.
Poliisi autossa.
Bildtext Polisen tar emot vapen och ammunition som man inte längre behöver.
Bild: Jenni Joensuu / Yle

Västra Nylands polisinrättning har utrett hur personer som bor på äldreboenden har vapen. Faran är stor att vapen blir kvar hos dödsbon eller personer vars hälsa inte mera räcker till för att inneha vapen.

Polisen har utrett om personer på äldreboenden är i tillräckligt bra skick för att ha kvar sitt tillstånd att ha vapen. Det berättar Västra Nylands polisinrättning i ett pressmeddelande.

Polisen gjorde undersökningen i 38 vårdhem som låg i Esbo, Grankulla, Kyrkslätt och Sjundeå.

Vapen återkallades

Som ett resultat av utredningen fattades 28 beslut om att återkalla och överta vapen.

Polisen påminner om att det finns äldre som på grund av sitt hälsotillstånd inte längre är lämpliga att säkert hantera och förvara vapen.

Undersökningen inleddes efter att polisen sommaren 2020 i samband med utryckningar upptäckte att det finns personer med allvarliga minnesproblem som inte borde ha vapen.

Inga skyldigheter visa medicinskt utlåtande

I Finland finns det inga föreskrifter om skyldigheten för innehavaren av skjutvapenlicens att lägga fram ett medicinskt utlåtande om sin hälsa för polisen, men lagen kräver att polisen övervakar att de som har en vapenlicens uppfyller villkoren för att inneha vapen.

Biträdande polischef Kimmo Markkula rekommenderar att de som har en vapenlicens ger upp sina vapen om deras hälsa försämras och de inte längre kan använda vapnet säkert.

Du kan alltid lämna över skjutvapen eller ammunition utan straff.

Diskussion om artikeln