Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU möter Astra Zeneca i dag – kräver förklaring på varför bolaget inte kan leverera de mängder vaccin man lovat

Från 2021
Uppdaterad 25.01.2021 15:48.
En person håller i en dos med AstraZenecas coronavaccin. I bakgrunden syns fler doser.
Bildtext Astra Zeneca meddelade om leveransproblem i fredags
Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press

Företrädare för EU och den svensk-brittiska läkemedelstillverkaren Astra Zeneca möts i dag för att förhandla om det överraskande beskedet att Astra Zeneca inte kan leverera den utlovade mängden vaccin mot covid-19.

Det var i fredags Astra Zeneca plötsligt meddelade att vaccinleveranserna för det första kvartalet i år – det vill säga fram till slutet av mars – blir 60 procent mindre än planerat. Det betyder att EU-länderna kan räkna med endast 31 miljoner doser vaccin under början av året.

Totalt hade företaget utlovat 80 miljoner doser under årets första tre månader, vilket ingav hopp i unionen där muterade virusvarianter får ett hallt hårdare grepp om invånarna.

Ilska och bestörtning

Beskedet togs emot med ilska och bestörtning inom EU – i synnerhet som unionen betalat Astra Zeneca 336 miljoner euro i förskott, för att försäkra sig om att vaccinet levereras planenligt. Summan betalades ut i samband med att EU i augusti ingick avtal om totalt 300 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin.

EU utgick ifrån att förskottet skulle användas till en kapacitetsökning vid fabrikerna som tillverkar vaccinet.

Astra Zeneca skyller på problem hos en av underleverantörerna – Novasep och dess fabrik i Belgien. Det är en flaskhals, säger bolaget.

Astra Zeneca begick avtalsbrott?

Astra Zeneca har inte kommenterat förseningarna i dag. Enligt en EU-tjänsteman, involverad i förhandlingarna, har man inte särskilt höga förväntningar på dagens möte, men man kräver en förklaring av Astra Zeneca på hur det kunde gå så här.

Avtalen, som EU ingått med läkemedelstillverkarna är konfidentiella, men tjänstemannen utesluter inte någon form av bestraffning för avtalsbrott.

Register för avtal om leveranser till tredje land planeras

Samtidigt avslöjar tjänstemannakällor i Bryssel att EU kommer att kräva att läkemedelsföretagare med produktion inom unionen meddelar på förhand om vaccinleveranser till tredje land. Uppgifter förs in i ett transparent register, så att inga avtal kan ändras i efterhand.

Registret kommer som ett svar på de obekräftade spekulationerna om att Astra Zeneca sålt vaccindoser till tredje land - förbi avtalet med EU.

EU-kommissionen väntas godkänna Astra Zenecas vaccin den 29 januari och leveranserna torde komma igång den 15 februari. Astra Zenecas vaccin är redan i användning i bland annat Storbritannien och ett halvt dussin andra länder.

Tidigare den här månaden blev det klart att Pfizer och Biontechs vaccin, som redan används i bland annat Finland, inte kommer att nå upp till de produktionsmängder man lovat.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln