Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten åter på väg in i spridningsfasen enligt läkare: "Många fall förra veckan och ingen ljusning idag heller"

Från 2021
Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus är orolig för en ökad smittspridning i Österbotten just nu.
Bild: Yle/Anna Ruda

Inga av måndagens coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt härstammar från utlandet. Men i Vasa finns ett par fall med okända smittkedjor. Och det totala antalet fall är oroväckande högt, bedömer infektionsöverläkare Juha Salonen.

Salonen var orolig för riktningen redan under föregående vecka, på måndagen är han tyvärr inte lugnare.

- Vi hade många fall redan förra veckan och tyvärr syns ingen ljusning idag heller. Åtta nya fall är ganska mycket, säger Salonen.

Av de åtta nya fallen känner man till smittkedjan för sex stycken. De två med okänd smittkälla kommer från Vasa, men de har inte varit utomlands utan fått viruset någonstans i hemtrakterna.

- Och totalt har vi fyra fall i Vasa, två från Jakobstad, ett från Vörå och ett från Närpes, summerar Salonen.

Allt högre incidens

Medan smittspårningen pågår konstaterar Juha Salonen att det inte egentligen är siffrorna för en enskild dag som bekymrar honom, utan helheten. Smittspridningen ökar helt enkelt i Österbotten.

Just nu ligger incidenstalet på 67 per 100 000 invånare för de senaste 14 dygnen och siffran stiger.

Österbotten börjar åter vara på väg in i samhällsspridningsfasen, eller den värsta fasen på den tregradiga skalan, bedömer Salonen.

- Jag tycker att vi börjar vara mycket nära spridningsfasen. Det här är något vi får diskutera med coronasamordningsgruppen imorgon då vi har möte.

Salonen ser dels på antalet nya fall de senaste veckorna och dels på att andelen positiva test stiger. Förra veckan fick man resultatet från ytterligare ett coronatest som hade skickats till Helsingfors för sekvensering. Resultatet visade att att det rörde sig om muterat coronavirus, Österbottens femte fall av den brittiska virusmutationen - som man känner till hittills.

- Fallet härstammar från Irland, preciserar Salonen.

Trögt med vaccineringen

Salonen misströstar även vad gäller vaccineringstakten, som i nuläget är betydligt trögare än vad man hade hoppats eftersom det anländer klart färre doser till Finland än tidigare utlovat.

- Med den här farten blir det höst innan vi börjar vaccinera folk i arbetsför ålder och det känns mycket tråkigt. Vi ska göra allt vi kan, men om vi inte får vacciner finns det inget vi kan göra för att skynda på processen.

Till det positiva hör att Salonen har långt färre patienter än normalt att vårda för andra luftvägsinfektioner. I Österbotten rör sig ytterst lite av årets säsongsinfluensa. Inte heller verkar det förekomma mycket vinterkräksjuka.

- Vi har haft bara ett par influensadiagnoser här hos oss, så situationen hjälps av coronarestriktionerna, säger Salonen.

Diskussion om artikeln