Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skottlands försteminister hotar med rättsliga åtgärder om inte Boris Johnson låter Skottland rösta om självständighet

Från 2021
Skottlands förstaminister Nicola Sturgeon
Bildtext Nicola Sturgeon är fastbesluten att ordna en andra folkomröstning om Skottlands självständighet. Enligt YouGovs opinionsmätning i november stöder 51 procent av skottarna ett självständigt Skottland.
Bild: EPA

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon har sagt att hon kommer att hålla en rådgivande folkomröstning om självständighet i Skottland om hennes nationella parti SNP vinner majoritet i det skotska parlamentsvalet i maj oavsett vad Westminster tycker om saken.

Skottland behöver den brittiska regeringens samtycke för att kunna ordna en folkomröstning men Sturgeon har hotat med rättsliga åtgärder om premiärminister Boris Johnson fortsätter att motsätta sig omröstningen.

Enligt försteministern har brexit förändrat den politiska situationen i konungariket så pass mycket att regeringstillstånd inte längre behövs.

– Jag vill ordna en laglig folkomröstning och det kommer jag att be fullmakt för av det skotska folket i maj. Om de ger mig den här fullmakten så är det vad jag tänker göra, sa Sturgeon till BBC på söndag.

Storbritannien lämnade EU mot skottarnas vilja

Då Skottland höll sin senaste folkomröstning om självständighet 2014 röstade 55 procent av skottarna för att stanna kvar i Storbritannien medan 44 procent ville att Skottland skulle bli självständigt.

Sturgeon accepterade då att en ny folkomröstning inte skulle bli aktuell på åtminstone en generation efter det, men det var i tron att Storbritannien fortsättningsvis skulle höra till EU.

SNP hävdar att en ny folkomröstning nu är motiverad eftersom ett av grundargumenten till varför många skottar röstade för att stanna kvar i Storbritannien 2014, var att Skottland fortsättningsvis skulle få vara en del av EU.

Enligt en opinionsmätning av marknadsundersökningsföretaget YouGov stöder en knapp majoritet av skottarna självständighet.

Skottlands parlament
Bildtext Coronapandemin gör det osäkert huruvida Skottlands parlamentsval kan gå av stapeln som planerat den 6 maj.
Bild: EPA

Oppositionen vill att Skottland ska fokusera på coronapandemin

Oppositionsledarna i Skottland säger att SNP inte borde lyfta upp självständighetsfrågan inför parlamentsvalet i maj, utan i stället fokusera på det oroväckande coronaläget.

752 nya bekräftade fall av covid-19 har bekräftats under det senaste dygnet i Skottland och fyra personer har dött.

Under pandemin har totalt omkring 173 000 coronafall bekräftats och 5 709 personer dött i covid-19 i Skottland.

Över 400 000 skottar har hittills fått sin första dos av coronavaccin.

Riksdelen har precis som Finland en folkmängd på drygt fem miljoner människor.

Källor: The Guardian, Reuters, Yle Uutiset, The Herald