Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronarestriktioner ledde till de allvarligaste kravallerna på årtionden i Nederländerna

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt

Nederländerna har beslutat om landets första nattliga utegångsförbud sedan andra världskriget. Åtgärden som ska minska risken för att nya coronavirusvarianter sprider har väckt ilskna reaktioner från delar av samhället.

Under helgen har polis och demonstranter drabbat samman i en rad städer och oroligheterna väntas fortsätta.

I Eindhoven brände demonstranter bilar och plundrade butiker kring stadens järnvägsstation. Polisen använde tårgas och grep tiotals personer.

Teststation nedbränd

Liknande scener utspelades i en rad andra städer. I byn Urk i norra Nederländerna brände demonstranter ned ett coronatestcenter.

En polishund biter en demonstrant under oroligheterna i Amsterdam
Bildtext I Amsterdam använde polisen hundar mot demonstranterna
Bild: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Sammanlagt har hundratals personer gripits under oroligheterna som polisen beskriver som de värsta i landet på flera årtionden.

En del av demonstranterna uppger sig försvara den nederländska friheten mot statligt förtryck. Den åsikten har också fått stöd från ytterkanten av den parlamentariska högern.

– Jag står upp för friheten eftersom jag förlorat den själv, sa ytterhögerpolitikern Geert Wilders, som i flera år levt under livvaktsskydd på grund av dödshot från islamska extremister.

– Jag godkänner inte att vi inför utegångsförbud så länge som det finns andra alternativ, sa han.

Oroligt i Köpenhamn

Under veckoslutet demonstrerade motståndare till coronarestriktioner också i Köpenhamn. Också där förekom mindre sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Före det hade en grupp demonstranterna bränt en docka som föreställde statsminister Mette Frederiksen och försedd med texten ”'Hun må og skal aflives”.

En brinnande docka av Danmarks premiärminister Mette Frederiksen
Bildtext Tre personer har häktats för olaga hot efter bränningen av dockan.
Bild: EPA-EFE/MADS CLAUS RASMUSSEN

Demonstrationen var arrangerad av en löst sammansatt grupp som kallar sig ”Men in Black”. Nätverket uppger sig kämpa för danskarnas mänskliga rättigheter som de anser är hotade på grund av coronarestriktionerna.

Eske Vinther-Jensen som skrivit flera rapporter om desinformation på sociala medier säger till Danmarks Radio att Men in Black är en blandad skara.

– Den är en samling av många olika hållningar. En blandning av coronaförnekare, vaccinmotståndare, konspirationsteoretiker, folk som tror på alternativ medicin och folk som motsätter sig regeringens coronahantering.

Enligt danska medier har Men i Black också kopplingar till danska forbollshuligankretsar.

Grupper hittar varandra

Liknande demonstrationer, både fredliga och våldsamma, har förekommit runt i Europa sedan sommaren.

Gemensamt för många av dem är att de som deltar bildar en ny slags politisk allians där grupper som tidigare stått långt ifrån varandra nu marscherar tillsammans.

Två kravallpoliser leder bort en man.
Bildtext Konspirationsteorin Qanon har fått fäste inom ytterhögern i Tyskland
Bild: ullstein bild - snapshot-photography/ All Over Press

I Tyskland har som mest tiotusentals personer deltagit i demonstrationerna. De flesta av dem är vaccinmotståndare och konspirationsteoretiker. Men den tyska ytterhögern har visat växande intresse för rörelsen.

I somras försökte en grupp storma parlamentsbyggnaden i Berlin i samband med en stordemonstration mot regeringens coronaåtgärder.

"Slöjor, hippier och nazister"

Deltagarna i marschen som ledde till stormningsförsöket var också minst sagt en blandad grupp.

– Nynazister, muslimska kvinnor med slöja, hippier, Qanon-anhängare. Jag har aldrig sett en sådan grupp människor demonstrera tillsammans förut, sade Jan-Henrik Wiebe som bevakade demonstrationen för nyhetsportalen t-online.de enligt DN.se.

Egen verklighet

Det som förenar de här individerna är en djup misstro mot myndigheter och traditionella medier.

– De här människorna lever i egen sanning, med egna nyhetskanaler och egen verklighet, säger Hans Nijenhuis som är chefredaktör för Nederländernas största dagstidning Algemeen Dagblad till New York Times.

Han tillägger att händelserna på Capitolium i Washington visar att det är farligt att ignorera den här gruppen.

Men frågan är i vilken grad deltagarna i helgens oroligheter har en politisk ideologi.

Under liknande oroligheter för en vecka sedan verkade många deltagare helt enkelt ha varit uttråkade.

– Vi vill festa och gå till klubbar, vi är så trötta på alla de här restriktionerna, säger en ung kvinna till den nederländska sajten Ongehoord Nederland.

Källor: AFP, Reuters, DR, NYT, DW, Politiken.dk, DN