Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tingsrätten förkastar åtal för grov människohandel för utnyttjande av asylsökande – enligt rätten tog den åtalade hand om den asylsökande så bra han kunde

Från 2021
Händer som sköljer tvättsvamp i fat vid ett bilhjul.
Bildtext Den asylsökande mannen jobbade bland annat i en biltvätt i Tusby. Arkivbild.

Helsingfors tingsrätt anser att det saknas bevis för människohandel i ett fall där en irakisk företagare åtalats för att ha utnyttjat en asylsökande och papperslös. Rätten anser att den åtalade mannen tagit hand om den asylsökande så bra han kunde genom att ge honom mat och ordna med bostad. Att han sov i en bilaffär handlar enligt rätten om att han ville undvika att avvisas från landet.

Helsingfors tingsrätt gav domen i fallet på måndagen.

Svenska Yle berättade om fallet i början av september. Polisutredningen inleddes efter att offret sökte hjälp från Brottsofferjouren och åtal väcktes under hösten 2020.

Offret eller målsägande kom till Finland som minderårig asylsökande från Irak år 2015 tillsammans med sin pappa. Pappan ska senare ha återvänt till Irak.

Jobbade i kafé och i ett biltvätteri

Den asylsökande mannen började jobba i en pizzeria 2016 och var då 17 år gammal. Han ska ha fått 10 euro i veckan i lön och lönen ska inte ha stigit genom åren.

Han berättade att han jobbade i flera olika företag för samma man och också hemma hos honom och hos hans kompisar.

Han berättade också att han 2018 jobbade i ett vattenpipskafé i Gårdsbacka i östra Helsingfors. Han började jobba klockan 9 på morgonen och slutade sent på kvällen eller efter midnatt.

Han berättade i förundersökningen att han sov i bilaffären eftersom han fått ett beslut om avvisning från landet

Därefter, under 2019, jobbade han i ett biltvätteri i Tusby och med att renovera en restaurang. Han berättade i förundersökningen att han sov i bilaffären eftersom han fått ett beslut om avvisning från landet och hade kastats ut från flyktingförläggningen. Han hade heller inga pengar.

I januari 2020 började han och företagaren han jobbade för gräla om pengar. Det ledde till att han sökte hjälp hos Brottsofferjouren.

Ledde till flera åtal

Företagaren den asylsökande hade jobbat för åtalades för grov människohandel, alternativt grov ocker eller ockerliknande diskriminering i arbetslivet samt för grovt bokföringsbrott.

Hans fru åtalades för registeranteckningsbrott eftersom hon felaktigt var registrerad som näringsidkare för mannens restaurangverksamhet.

Mannens brorson åtalades också för registeranteckningsbrott eftersom han felaktigt var registrerad som näringsidkare för mannens biltvätteri och bilaffär.

Helsingfors tingsrätt.
Bildtext Helsingfors tingsrätt behandlade fallet i slutet av 2020.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

"Han sov i affären eftersom han inte ville åka till flyktingförläggningen"

Företagaren förnekade att målsägande hade jobbat för honom.

Hans brorson berättade däremot en lite annan version i förundersökningen.

"Han sov i affären eftersom han inte ville åka till flyktingförläggningen. Han var asylsökande. Han jobbade i 12–13 timmar per dag", berättade han.

Under rättegången ändrade han sig och sade att det var han själv som jobbade så där långa dagar, men att den asylsökande inte jobbade i biltvätten eller bilaffären.

Flera vittnen berättade ändå att de sett honom vistas i bilaffären och ett vittne sade att den asylsökande gjorde allting förutom försäljningsjobb eftersom han inte kunde finska.

Berättade för kvinna vid Diakonissanstalten

En kvinna vid Diakonissanstalten hördes som vittne under rättegången. För henne berättade den asylsökande i mars 2020 att hans pappa hade betalat 30 000 euro till företagaren för att han skulle skydda och ta hand om honom samt erbjuda en arbetsplats för att han ska få ett arbetsrelaterat uppehållstillstånd.

Kvinnan upprördes över det hon fick höra och frågade varför mannen inte sökte hjälp varpå han svarade att han inte litade på polisen.

Tingsrätten fann inga bevis för att avtalet mellan pappan och företagaren existerade. Rätten anser att mannens berättelse om att hans pappa försvunnit i Irak inte är trovärdig eftersom han ska ha chattat med pappan på Facebook.

"Har enligt rätten vistats där för att hålla sig undan myndigheterna och undvika avvisning från landet"

Helsingfors tingsrätt bedömer att den asylsökande inte har utnyttjats och tvingats arbeta med en knapp lön. Rätten konstaterar att företagaren hämtat mat till bilaffären där målsägande sov och gav dessutom pengar för mat till honom.

Rätten konstaterar att målsägande kan ha känt sig otrygg på grund av sin unga ålder och livssituation. Men den åtalade företagaren har tagit hand om honom så bra han kunnat genom att erbjuda mat och ordna med bostad.

Rätten anser att målsägande inte har fått lön för jobb som han utfört i bilaffären men konstaterar att han jobbat där i mindre utsträckning än han uppgett. Han har enligt rätten vistats där för att hålla sig undan myndigheterna och undvika avvisning från landet.

I slutet av maj 2019 trädde hans beslut om att avvisas från Finland i kraft. Efter det vistades han olagligt i landet och var papperslös. Han sökte på nytt sökt om asyl i januari 2020.

"Klart att den asylsökande inte fått lön enligt kollektivavtalet"

Tingsrätten anser det trovärdigt att han arbetat en del för företagaren men det har inte gått att reda ut hur mycket. Därför går det enligt rätten heller inte att avgöra om det handlar om tvångsarbete, också fastän lönen varit låg.

Det är enligt tingsrätten klart att den asylsökande inte fått lön enligt kollektivavtalet. Det handlar ändå inte om tvångsarbete eftersom företagaren betalat för inkvartering och mat och inte begränsat friheten för målsägande.

Enligt åtalet har företagaren hotat den asylsökande med våld men enligt rätten är det inte trovärdigt att den asylsökande varit rädd för att hoten ska bli verklighet.

Dömdes för grovt bokföringsbrott

Företagaren frias därför från åtalet om grov människohandel samt från alternativa åtal gällande tvångsarbetet. Däremot döms han för grovt bokföringsbrott till sju månaders villkorligt fängelse på grund av omfattande brister i företagens bokföring.

Hans fru och brorson döms till dagsböter för registeranteckningsbrott.

Domen har inte vunnit laga kraft.