Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Det bästa ligger framför! - Fredrik Martin talar om mod och tillförsikt i Andrum

Från 2021
Fredrik Martin ute på en snöig gårdsplan.
Bildtext Fredrik Martin är pastor för pingstförsamlingen Betesda Church i Ekenäs.
Bild: Atheer A Allawi

Fredrik Martin, pastor för pingstförsamlingen Betesda Church i Ekenäs, Raseborg talar i en serie Andrum 25 - 29.1 om vikten av att våga blicka framåt och tro det positiva, också i förvirrande tider.

- Evangelium är till sitt ursprung de goda nyheterna. Det har alltid varit så och kommer alltid att bli så. Det tröstar och det uppmuntrar men det utmanar på samma gång det liv som vi lever, säger han.

Martin talar om hur besvikelse, misslyckande och en ovillighet att förlåta kan få oss att vända vår blick åt fel håll; vi börjar titta bakåt istället för framåt. Då missar vi det goda som Gud vill ge oss.

Som Fredrik Martin uttrycker det så är gårdagen en bra plats att besöka ibland men ingen bra plats att bo på. Han säger att vi naturligtvis ska vara tacksamma för det som varit men uppmuntrar oss också att fortsätta vara förväntansfulla, nyfikna och kreativa inför det nya. Försöka släppa kontrollen, våga känna tillit och ta emot den hjälp som erbjuds.

- Att idag våga lyfta fram att det bästa ligger framför kräver mod men den här veckan vill jag ändå våga just det. Jag vill lyfta fram vikten av att våga släppa det gamla och titta framåt.

Det döljer sig en andlig princip i att våga börja om och koncentrera sig på det som ligger framför. Martin talar om krukmakaren som inte ger upp med kärlet som misslyckas utan börjar om igen.

Han vill också utmana oss att se den större bilden, Guds bild för våra liv.

Ibland kan det handla om att se lite längre, att tänka framåt, våga drömma och bejaka vår vision om det som kan bli. Det är som att bestiga ett berg, plötsligt ser vi mer.

- Det är viktigt att bejaka det större perspektivet och till och med våga tänka lite större. Som pastor i en mångkulturell församling har jag gång på gång överraskats av kraften i lite hopp. Det bästa ligger framför!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln