Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen förbereder landet för tuffa åtgärder om virusläget blir mycket värre – till och med utegångsförbud nämns

Från 2021
Statsminister Sanna Marin talar på en presskonferens. På bilden är hon omringad av svart färg (från kameralinsen).
Bildtext "Accelerationen kan ske snabbt", säger statsminister Sanna Marin. I så fall går Finland över till följande nivå, med fler restriktioner, säger hon.
Bild: Lehtikuva

Regeringen berättade om sin nya strategi för hur smittspridningen kan bekämpas i Finland. Det finns planer för tre nivåer. Det allvarligaste läget är nivå tre, då till och med utegångsförbud kan bli aktuellt.

Regeringen har suttit i överläggningar under måndagen för att komplettera sin strategi för att bekämpa spridningen av coronaviruset i Finland.

Statsminister Sanna Marin (SDP) samt familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) berättade på en pressträff om den nya hybridstrategin, som innebär olika åtgärder beroende på vilken av de tre nivåerna som smittspridningen befinner sig på.

Nivå 1 innebär att en del regioner har samhällsspridning

Just nu befinner sig Finland på nivå ett, som innebär att en del regioner har samhällsspridning. På den här nivån håll de nuvarande restriktionerna kvar, men det kommer inga nya.

Institutet för hälsa och välfärd betonar ytterligare rekommendationen om att man helst ska arbeta på distans och rekommendationen om att använda munskydd.

Nivå 2 – de högre skolklasserna på distans, begränsning av hobbyer i hela landet

Om hälften av områdena i Finland får en samhällspridning, eller om virusmutationerna får en stor spridning, så går man över till nivå två. I så fall kan hela landet bli tvunget att ta till åtgärder som just nu är i kraft i de värst drabbade regionerna.

Institutet för hälsa och välfärd följer smittkurvorna för hur de muterade varianterna har spridit sig i till exempel Danmark för att känna igen kritiska tidpunkter i Finland. Situationen vägs mot hur många som har blivit vaccinerade vid varje tidpunkt.

– Det finns en risk för att viruset accelererar på grund av mutationerna. Risken är verklig. Mutationerna är 50–70 procent snabbare och sprids lättare, säger Marin.

Om Finland går in för nivå två, så innebär det en större mängd restriktioner i hela landet.

– Färre människor skulle få träffas samtidigt. Högre klasser skulle gå in för distansundervisning. THL skulle ställa kriterier för hobby- och gruppverksamhet, säger Kiuru angående nivå två.

Hon tillägger att regeringen i ett sådant läge skulle göra extra satsningar på stöd till barn och unga – en plan som just nu förbereds vid Undervisnings- och kulturministeriet.

På nivå 3 kan utegångsförbud bli aktuellt

Om de här åtgärderna inte räcker till så övergår Finland till nivå tre. Då handlar det om en situation där man inte längre klarar av smittspårningen och läget inom sjukvården är så kritiskt att man inte klarar av att vårda andra sjukdomar.

I en sådan situation tas beredskapslagen i bruk på nytt. Enligt Marin och Kiuru kunde den innebära att resandet inom landet begränsas, i värsta fall också utegångsförbud.

– Det är en extrem åtgärd, om alla andra åtgärder har visat sig vara otillräckliga. Via rörelsebegränsningar skulle man få stopp på spridningen av virusvarianterna, så att man får kontroll över situationen, säger Kiuru.

Marin tillägger att man i första hand talar om begränsningar av rörelsefriheten, inte nödvändigtvis utegångsförbud. Ett utegångsförbud skulle eventuellt kräva en särskild lag som ska godkännas av riksdagen, säger hon.

– Åtgärderna måste vara proportionerliga och alldeles nödvändiga. Både beredskapslag och speciella befogenheter ska vara i kraft för att ta till sådana åtgärder. Vi försöker att först ta till andra åtgärder, så att vi inte skulle bli tvungna att göra så här stora begränsningar av människors frihet, säger Marin.

Se hela presskonferensen här:

Svenska Yle live: Regeringens info om tuffare restriktioner - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln