Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Vi är det område som haft strikta rekommendationer längst" – men aktuellt med ännu tuffare åtgärder också i Vasa sjukvårdsdistrikt

Från 2021
Uppdaterad 25.01.2021 20:20.
Marina Kinnunen, en vit kvinna med blont hår, står utanför Vasa centralsjukhus.
Bildtext Läget i Vasa sjukvårdsdistrikt är oroväckande eftersom incidensen trots hårda rekommendationer inte sjunker, säger direktör Marina Kinnunen. Arkivbild.
Bild: Yle/Elin Willows

I och med regeringens besked vet vi på förhand vad det innebär för Finland om situationen med coronaviruset blir värre. Det säger direktör Marina Kinnunen på Vasa sjukvårdsdistrikt.

Kinnunen anser att åtgärderna i regeringens nya hybridstrategi är väl motiverade.

– Jag är nöjd (med dagens besked från regeringen, reds anm). En sak som oroar mig mycket är barnen och ungdomarna så jag tycker det var bra att de tog upp den aspekten och att man ska ta den mer i beaktande. Många av rekommendationer slår hårdast mot barn och unga och deras hobbyer.

Regeringens besked går i korthet ut på att vi nu befinner oss på nivå ett och de rekommendationer som nu finns fortsätter att gälla.

Blir läget värre övergår landet till nivå två. Den nivån innebär att likadana restriktioner börjar gälla i hela landet, möjligtvis att maxantalet som får samlas sänks och att man i sista hand tar till distansundervisning för äldre elever i grundskolan.

Nivå tre tillämpas ifall åtgärderna på nivå två inte har önskad effekt. Nivå kan till exempel innebära begränsningar i rörelsefriheten (mellan landskap) och utegångsbegränsningar eller utegångsförbud. Då talar vi om en situation där sjukhusen inte längre klarar antalet coronapatienter.

Förvånar det dig att regeringen inte inför nya åtgärder just nu?

– Det var ändå en del saker som de håller på att göra. De tog upp tanken om maximalt distansarbete och maximalt (nyttjande av) ansiktsskydd.

Färre än tio kan bli maxgräns i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vad gäller Österbotten säger Kinnunen att coronagruppen har en hel del att diskutera på sitt möte i morgon, tisdag.

– Inte är läget bra, det är oroväckande. Vi är det område som längst har haft ganska hårda rekommendationer.

Kinnunen säger att maxgränsen på tio personer som får samlas kan bli ännu lägre.

Incidensen kanske inte stiger så snabbt men den sjunker inte heller, påpekar Kinnunen.

– Vi måste se över våra rekommendationer, att är det något vi måste skärpa oss med. Vårt område har haft en jättelång period med starka rekommendationer men tyvärr måste vi igen fundera vad vi ännu kan göra så att fallen skulle minska.

Diskussion om artikeln