Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hub Feenix fyller sjukhusbyggnaden i Mjölbolsta med människor och färg

Från 2021
Maria Serrano på Hub Feenix i Mjölbolsta.
Bildtext Maria Serrano är glad både över att sjukhusfastigheten fått nytt liv och att hon nu äntligen har ett eget arbetsrum. Coronapandemin har inneburit stora förändringar för hennes arbete.
Bild: Sanne Wikström / Yle

Den gamla sjukhusbyggnaden i Mjölbolsta, Karis, har bytt ägare många gånger under de senaste tio åren. Förra året köpte företagarna Raisa Kaipainen och Torsten Rüger byggnaden.

Nu hyr de ut arbetsrum till intresserade på fjärde våningen, där en avdelning redan är nästan fylld. I resten av huset pågår renovering.

En av hyresgästerna är tolken och berättaren Maria Serrano. Hon kände Raisa Kaipainen och Torsten Rüger sedan tidigare och när hon fick höra om deras planer för Mjölbolsta blev hon genast intresserad.

- Jag var bland de första som kom hit. Hyrorna är väldigt förmånliga. Jag har målat och inrett mitt rum helt som jag själv vill. Mycket av inredningen kommer från Emmaus och vissa saker har en lång historia för mig.

Ett rum med en säng på Hub Feenix i Mjölbolsta.
Bildtext På andra våningen finns nu ett 50-tal övernattningsrum som väntar på att yogakurser och annan verksamhet ska köra igång.
Bild: Sanne Wikström / Yle

Maria Serrano säger att behovet av ett eget arbetsrum är en klar följd av pandemin.

- Jag har aldrig tidigare haft ett eget arbetsrum. Nu när allting mer eller mindre flyter ihop på grund av den här pandemin har det här varit en oas för mig. Normalt jobbar jag som freelancetolk för EU och reser till möten för att tolka. Men sedan mars har nästan hela vår familj varit hemma, hela tiden, och behovet av ett eget rum ökat.

Träning för hjärna och muskler

Författaren Minna Lindeberg studerar som bäst för att ta en yrkesexamen inom träning och kost.

Hon vill utforska rörelseterapi och olika möjligheter med den.

I sitt arbetsrum på Mjölbolsta försöker hon hitta metoder att locka människor som inte tycker om eller inte kan träna på vanliga gym att bygga upp sin kondition.

Minna Lindeberg på Hub Feenix.
Bildtext Minna Lindeberg vill hitta metoder för att bygga upp kondition och hälsa utan vanliga gym. Att väva med fötterna är effektiv träning för många muskelgrupper.
Bild: Sanne Wikström / Yle

Hon har en fotväv som består av en uppochner vänd pall, och där hon väver med fötterna och tårna. Att ligga på golvet med fötterna i luften och dessutom försöka föra trådarna med tårna är minst lika effektivt som att göra situps.

- Det här är ett sätt att träna musklerna utan att man egentligen märker det. Samtidigt så blir det ju ett synligt resultat, en sits till stolen.

En motsvarande metod är en väggväv där man går upp och ner i squats medan man väver.

Ett enkelt kvastskaft kan vara ett träningsredskap för koordinering av rörelser, men också för att lösa blockeringar.

- När man släpper tanken på att nu ska jag göra så här och så här och så här, och i stället bara gör det, så händer det någonting i hjärnan och kroppen och det är det jag vill undersöka.

Hon vill göra det mer lockande att röra sig, både inne och ute i naturen. Det här är rörelseformer som passar alla människor, men framför allt personer med olika funktionsvariationer, säger hon.

Coronan har gett mer tid för renovering

Coronapandemin har gjort att vissa delar av de planer som fanns för fastigheten vid köpet har förskjutits, berättar Raisa Kaipainen.

Under hösten och vintern har delar av fastigheten renoveras för att få bort den sjukhusmässiga prägeln.

Raisa Kaipainen.
Bildtext Coronapandemin har gett oss tid att renovera i lugn och ro, säger Raisa Kaipainen. Hon är nöjd med det som hänt under det första halvåret och känner sig lugnare nu än strax efter köpet.
Bild: Sanne Wikström / Yle

I entrévåningen finns i dag salar för till exempel yogakurser, möten eller andra evenemang. Rummen är vackert inredda med färggranna textiler, konst och speglar som kontrast till de ljusa väggarna.

I andra våningen har de gamla patientrummen gjorts om till övernattningsrum i väntan på att kursverksamheten ska komma igång.

I den fjärde våningen finns, förutom de arbetsrum som hyrs för olika typer av kreativ verksamhet, också lokaler för företagare så som bland annat massörer och en eko-frissa.

Jobbat gratis, långa dagar

Renovering har inte blivit så dyr säger Kaipainen, men vill inte gå in på summor.

- Vår egen byggfirma, Eco Frame Buidling, har skött arbetena. Min man och jag har jobbat gratis, så på det viset sparar vi pengar. Det har blivit långa dagar, 10-12 timmar. Vi har säkert jobbat mer än någonsin tidigare. Men vi är nöjda med resultatet.

Förutom ägarna själva jobbar också byggföretagets personal på Mjölbolsta och ett antal frivilliga. På sätt och vis har coronapandemin varit en bra sak, eftersom de nu fått tid att satsa på renoveringen.

Raseborgs mottagningscentral i Mjölbolsta.
Bildtext Mjölbolsta sjukhus har sålts flera gånger de senaste åren. Bilden är en arkivbild från 2018.
Bild: Yle/Maria Wasström

I framtiden ska Hub Feenix drivas av ett nygrundat andelslag. Raisa Kaipainen säger att alla som jobbar i huset kan bli medlemmar i andelslaget och det överskott som uppstår skall användas för underhåll av fastigheten.

- Jag känner att det kommer bli något fantastiskt. Det finns så härliga människor och en massa kreativitet här. Vi vill skapa ett nytt sanatorium, ett ställe där människor mår bra. Kreativitet är viktig drivkraft för välmående och det finns det här.