Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italiens premiärminister Giuseppe Conte tänker avgå i hopp om att få fortsätta

Från 2021
Giuseppe Conti
Bildtext Italiens premiärminister Giuseppe Conte tänker avgå i hopp en möjlighet att bilda en ny regering.
Bild: AFP / Lehtikuva

Regeringskrisen i Italien leder till att premiärminister Giuseppe Conte tänker avgå i hopp om mer utrymme för förhandlingar och en möjlighet att bilda en ny regering.

Under en regeringssammankomst i morgon bitti kommer Conte att meddela sina ministrar om sitt beslut. Efter det ber han presidenten om avsked, meddelar premiärministerns kansli.

Conte som varit premiärminister sedan juni 2018 hoppas på att president Sergio Mattarella ger honom mandat att bilda en ny regering med ett bredare stöd i parlamentet, uppger regeringskällor.

Regeringen förlorade sin majoritet i senaten förra veckan då centerpartiet Italia Viva under ledning av den förra premiärministern Matteo Renzi meddelade att det drar sig ur regeringssamarbetet.

Genom att avgå – och söka ett nytt mandat för regeringsbildning hos presidenten – skulle Giuseppe Conte kunna få mer förhandlingsutrymme.

Oppositionen, där bland annat det högerpopulistiska partiet Lega ingår, hoppas å sin sida på nyval. Ett nyval i Italien skulle, enligt opinionsmätningar, innebära en framgång för högerpartier.

Diskussion om artikeln