Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU skärper tonen mot Astra Zeneca efter leveransproblem – tyska hälsoministeriet dementerar ändå mediers rapporter om skral verkan hos äldre

Från 2021
Uppdaterad 26.01.2021 12:57.
En ampull med Astra Zenecas vaccin.
Bildtext Problemen med leveranserna av Astra Zenecas coronavaccin har fått EU:s ledning att resa ragg.
Bild: AFP / Lehtikuva

EU skärper tonläget mot vaccintillverkarna. På måndagen krävde EU-kommissionen läkemedelsbolaget Astra Zeneca på besked om leverans och distribution av dess coronavaccin. Tysklands hälsoministerium och Astra Zeneca bestrider ändå de utsagor tyska tidningar har publicerat om brister hos vaccinet.

I fredags meddelade Astra Zeneca att man inte kommer att kunna leverera så mycket vaccin som utlovats under de närmaste månaderna. Enligt en EU-källa som nyhetsbyrån Reuters talat med kan bolaget endast leverera 31 miljoner doser vaccin före slutet av mars. Det är 60 procent mindre än beräknat.

Det här duger inte för EU, säger hälsokommissionären Stella Kyriakides.

– EU har finansierat utvecklandet och produktionen av vaccinet och vi vill också se avkastning på investeringen, säger hon.

Enligt Kyriakides har de förklaringar som Astra Zeneca kommit med hittills inte varit inte varit tillfredsställande. Därför kräver EU-kommissionen och medlemsländerna att Astra Zeneca levererar en detaljerad plan för hur leveransen och distributionen av vaccin ska gå till.

– För att skingra eventuella tvivel kring vaccinavtalen kräver EU hädanefter att alla de företag som tillverkar vaccin i EU ska underrätta kommissionen om eventuella exporter till tredje land, säger Kyriakides.

Hälsoministeriet dementerar tidningsuppgifter

Tysklands hälsoministerium dementerar de uppgifter som tyska medier rapporterat om som handlar om skral effektivitet bland äldre, och säger att det inte finns någon data som tyder på att vaccinet inte skulle ha god effekt också hos äldre människor.

De tyska tidningarna Bild och Handelsblatt (båda bakom betalmur) har rapporterat att verkningsgraden för Astra Zenecas vaccin är mycket låg för personer äldre än 65 år.

Också Astra Zeneca bestrider tidningsuppgifterna och kallar dem helt felaktiga.

Om det uppstår problem med leveransen av eller effekten hos Astra Zenecas vaccin, innebär det ytterligare ett hårt slag mot EU:s vaccinstrategi. Ett godkännande av Astra Zenecas vaccin ses som en förutsättning för att man ska komma igång med massvaccineringarna i EU-länderna, eftersom det i motsats till de två redan godkända vaccinen kan förvaras i kylskåpstemperatur.

Läkemedelsverket EMA väntas ta ställning till Astra Zenecas ansökan den här veckan.

Artikeln uppdaterades 26.1 klockan 12.55 med uppgiften att tyska hälsoministeriet dementerar de uppgifter som medier rapporterat om.

Diskussion om artikeln