Hoppa till huvudinnehåll

Sport

FC Barcelona på ruinens brant – skulderna överskrider en miljard euro

Från 2021
Barcelonas Antoine Griezmann skriker ut sin frustration.
Bildtext Tungt för Barcelona både på och utanför planen.
Bild: AOP

Den ekonomiska krisen i FC Barcelona är akut. Den spanska storklubben har hela 1,2 miljarder euro i skulder. Spanska medier uppger att klubben är nära konkurs.

FC Barcelona är en av de mest framgångsrika klubbarna genom tiderna. Den katalanska jätten har vunnit den spanska ligan 26 gånger och Champions League fem gånger.

Den här säsongen har Barcelona emellertid gått trögt i La Liga – man ligger tio poäng bakom ledande Atlético Madrid. Än mer oroväckande för supportrarna är att klubben står på ruinens brant.

Spanska medier har granskat Barcelonas senaste årsredovisning och den är inte munter läsning. Enligt El Mundo uppgår skulderna till 1,2 miljarder euro. Nästan en fjärdedel (270 miljoner euro) ska betalas tillbaka till banker senast den 30 juni.

Skyldig stora summor till Ajax och Liverpool

Barcelona har också stora skulder till andra klubbar. Klubben värvade Frenkie de Jong från Ajax för två år sen men är fortfarande skyldig 48 miljoner euro till Amsterdam-klubben. Liverpool väntar i sin tur på 40 miljoner euro i transfersumma för Philippe Coutinho. Brasilianen lämnade Liverpool i januari 2018.

Coronapandemin ledde till att Barcelonas intäkter minskade med 14 procent under fjolåret. Utgifterna minskade däremot med bara två procent.

Spelarlönerna är den stora utgiftsposten. De motsvarar 74 procent av klubbens intäkter. Det är fyra procentenheter mer än de 70 procent som är tillåtet enligt La Ligas regelverk.

Diskussion om artikeln