Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna i undersökning: Höja skatter är populärare än att skära ner service

Från 2021
Arbetskraftsbyråns ytterdörr, mänskor på väg in och ut.
Bildtext De som vill skära ner på service är osäkra hur, enligt undersökningen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Finländarna delas i två läger i fråga om hur man vill att landet ska hantera den växande statsskulden. De som vill höja skatterna är fler än de som vill minska på förmåner och service.

Näringslivets forskningsdelegation EVA har undersökt finländarnas åsikter om den ekonomiska politiken.

Undersökningen visar att merparten, två tredjedelar av finländarna tycker att det är bekymmersamt att skuldsättningen ökar. Men i fråga om hur man ska tackla problemet delas befolkningen itu.

Nära hälften, 42 procent, anser att det är bättre att höja skatterna än att minska utbudet av tjänster och skära ner på förmåner.

En ungefär lika stor andel av de svarande bedömer att en liten skattehöjning inte inverkar negativt på ekonomin eller investeringarna.

Samtidigt uppger bara två av tio att de själva är beredda att betala mer skatt.

Ovisst hur servicen kan effektiveras

De som hellre ser att serviceutbudet effektiveras utgör 37 procent, enligt undersökningen. Bland dem är många ändå osäkra på hur och i vilken mån förmåner och tjänster ska skäras ner.

Bland dem som föredrar nedskärningar finns flest anhängare till partierna Sannfinländarna, Samlingspartiet och Centern. Bland de som hellre höjer skatter finns mest anhängare till Vänsterförbundet och SDP.

Drygt tvåtusen personer har svarat på EVA:s enkät.

Diskussion om artikeln