Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Islossning för Olli Juolevi – pricksköt in sitt första NHL-mål då Vancouver manglade Ottawa

Från 2021
Uppdaterad 26.01.2021 10:56.
Olli Juolevi gratuleras för sitt första NHL-mål.
Bildtext Olli Juolevi (till vänster) gratuleras av Tanner Pearson.
Bild: AOP / Icon Sportswire

Trägen vinner. Fyra och ett halvt år efter att Olli Juolevi draftades i första omgången gör han sitt första mål i NHL. Juolevi bombade in 6–1-målet då hans Vancouver krossade Ottawa med 7–1 i nattens enda NHL-match.

Då Olli Juolevi reserverades som femte spelare i NHL-draften av Vancouver Canucks sommaren 2016 var förväntningarna skyhöga på den spelskickliga backen.

Juolevi hade ett halvt år tidigare varit en av nyckelspelarna då juniorlejonen vann VM-guld på hemmaplan och han hade dominerat i den kanadensiska juniorligan OHL.

Hans utveckling gick emellertid inte lika spikrakt uppåt som för Patrik Laine, Mikko Rantanen och Sebastian Aho, som var hans lagkamrater i JVM-truppen.

Skador satte käppar i hjulen. Han skadade ryggen för snart tre år sen och efter en lång rehabilitering åkte han på en knäskada då han spelade för Utica i AHL säsongen 2018/19. Det ledde till två knäoperationer. Och inte nog med det – därefter hade han besvär med höfterna.

Inför årets NHL-säsong kände han sig äntligen frisk igen och redo att slå igenom i NHL.

I Lummes och Salos fotspår

Då Vancouver mötte Ottawa i natt fick Juolevi belöning för allt sitt slit. Hans slagskott från blå linjen hittade nätmaskorna då fyra minuter återstod av matchen. Karriärens första NHL-mål innebar att Vancouver gick upp i en 6–1-ledning.

– Man blir alltid glad då en ung spelare gör sitt första NHL-mål. Vi förväntar oss inte att Olli skulle vara en offensiv back. Vi förväntar oss att han är en pålitlig back som klarar av att transportera pucken ut ur defensiv zon. Han spelar starkt i egen zon, säger Vancouvers huvudtränare Travis Green.

Green påpekar att Juolevi inte är en komplett spelare än.

– Olli är fortfarande ung och han kommer att göra misstag. Vi har tittat på många videosekvenser med honom. Han kommer nog att vänja sig.

Juolevi är den tredje finländska backen som gjort mål för Vancouver. Han har dock en bit kvar till Jyrki Lummes och Sami Salos saldo. Lumme gjorde 83 och Salo 74 mål under sina år i Canucks.

Den 22-årige Juolevi utsågs till matchens tredje bästa spelare. Självskriven etta var Brandon Sutter som gjorde karriärens första hattrick i 7–1-segern.

Segern var mycket välkommen för Canucks. Det var första gången sen öppningsomgången Vancouver vann en match efter ordinarie speltid.

NHL-resultat:

Vancouver – Ottawa 7–1
VAN: Olli Juolevi 1+0, +2, 14.18

Artikeln uppdaterad kl. 10.03 med Travis Greens kommentarer.

Diskussion om artikeln