Europaminister Tuppurainen: Logiskt och rätt att Finland får mindre pengar från återhämtningsfonden
Det är helt följdriktigt att Finlands andel av EU:s återhämtningsfond ser ut att bli mindre än man tidigare trott. Det säger europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) som svar på den senaste tidens kritik mot den krympande summan.
Tuppurainen sa i Yles Ykkösaamu på tisdagen att det är helt logiskt att Finlands andel verkar bli mindre än tänkt, eftersom den ekonomiska coronasmällen i Finland ser ut att bli mildare än befarat.
- Det är ju goda nyheter att vår ekonomi inte har kraschat och att vi därför inte behöver så mycket stöd, resonerade Tuppurainen.
Enligt henne var kopplingen mellan verklig ekonomisk nedgång på grund av coronan och stödsummor något som Finland uttryckligen krävde att skulle ingå i återhämtningspaketet.
Ingen vet slutsummorna ännu
Det var Helsingin Sanomat som förra veckan skrev om att Finland nu ser ut att få enbart cirka två miljarder euro från unionens återhämtningspaket. I somras bedömde EU-kommissionen att Finlands andel kunde bli ungefär 3,2 miljarder.
Utöver det här väntas Finland få 700 miljoner från redan befintliga fonder, så totalt kan potten uppgå till 2,7 miljarder euro, enligt de nu aktuella bedömningarna.
Finland förväntas fortfarande bidra med 6,6 miljarder.
Parlamenten i varje medlemsland ska ännu ratificera överenskommelsen och de slutliga summorna står klara först 2022.
"Hela EU:s framtid på spel"
Europaminister Tuppurainen upprepade på tisdagen att det inte handlar om ett nollsummespel där man stirra sig blind på vem som betalar vad, och vad ett enskilt medlemsland får i direkta stöd.
- Vi måste se till helheten. Det är i vårt intresse att alla medlemsländer och unionen som helhet lyckas ta sig ur den här krisen, sa Tuppurainen.
Hon hänvisade till EU som ett centralt exportområde för Finland. Hon påminde också om att alla ekonomier i dagens läge är så nära kopplade till varandra, att man inte enbart kan se till det egna landets omedelbara intressen.
Enligt Tuppurainen kan man inte heller frånse den politiska aspekten.
- Om vi hade godkänt en massiv ekonomisk kris inom unionen, hade vi säkert fått bereda oss på oro och instabilitet. I längden hade det här kunnat skaka EU i sina grundvalar och i värsta fall leda till en splittring, målade Tuppurainen upp i radiosändningen.
Hon underströk också att återhämtningspaketet är en engångsföreteelse och att man inte här gått in för att garantera andra länders lån.