Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HUS öppnade tidsbeställningen för massvaccinering - de äldre står först i tur

Från 2021
Ett par händer instuckna i blå plasthandskar vaccinerar en person.
Bildtext Tidsbeställningen för äldre öppnade i Nyland i morse
Bild: /All Over Press

Nu inleds coronavaccineringarna av äldre finländare på allvar - i morse öppnade tidsbeställningen i Nyland. Först i tur för vaccination står alla födda 1936 eller tidigare, det vill säga personer som i år fyller 85 år.

En del kommuner i Nyland börjar vaccinera också personer som fyllt 80 år. Hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har gemensam tidsbokning som man når på adressen https://www.koronarokotusaika.fi/sv/.

Bokningstjänsten kräver stark identifiering - det vill säga man loggar in i tjänsten med sina bankkoder eller ett mobilcertifikat.

Också telefonbokning möjlig

Det går också att boka tid för vaccination per telefon. Här gäller städernas egna telefontjänster. På kommunernas sidor finns information om vem som står på tur att vaccineras, kommunens vaccinationsställen och telefonnummer till bokningen.

Enligt chefen för Helsingfors stads hälsosektor, Leena Turpeinen, kommer det att ta till slutet av februari eller början av mars tills alla 14 000 85-plussare har vaccinerats i Helsingfors.

Efter den gruppen går man neråt i åldersklasserna, så följande grupp som vaccineras i Helsingfors är 80-84-åringar.

Vaccinleveranserna avgörande

Tidsbeställningar kan i det här skedet göras för bara en vecka i taget. Det beror på osäkerheten kring vaccinleveranserna. Den svensk-brittiska läkemedelstillverkaren Astra Zeneca meddelade i fredags att bolaget kan leverera bara 40 procent av de mängder man utlovat för EU.

Beskedet har väckt arga reaktioner inom EU.

Städerna i huvudstadsregionen har lovat se till att alla äldre kontaktas på ett eller annat sätt, brevledes eller per telefon angående vaccineringen. Exempelvis Grankulla stad har lovat ringa upp varenda en invånare som fyllt 85 år.

Diskussion om artikeln