Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Mera granskande journalistik på Svenska Yle

Från 2021
En tv-intervju pågår, en kvinna intervjuas i ett bibliotek, filmkameran är i fokus och en lampa som lyser mot kvinnan syns också i förgrunden.
Bild: Sam McGhee / Unsplash

Från och med årsskiftet går vi på Svenska Yle in för att satsa mer på granskande journalistik på andra kanaler och plattformar än Yle Fem.

Vi stärker den granskande journalistiken genom att satsa mer på avslöjanden i radio, på Yle Arenan och på svenska.yle.fi. Det betyder att tv-programmet Spotlight från och med februari utkommer en gång i månaden istället för en gång i veckan.

- På det här sättet kommer vi att kunna gräva i också sådant som inte nödvändigtvis fungerar för ett trettio minuters tv-format, berättar Heidi Grandell-Sonck, producent på Svenska Yles granskande redaktion.

För publiken kommer det att märkas genom fler avslöjanden som direkt berör oss svenskspråkiga i Finland.

- Vi hoppas också på att nå en bredare publik, i olika åldrar och livssituationer.

Den granskande redaktionen kommer bland annat att bjuda på poddserier, radiodokumentärer med ett granskande fokus och kortare gräv på Yle Arenan.

Vi kommer fortsättningsvis att sända samhälls- och aktualitetsprogram på samma tid i Yle Fem. De veckor Spotlight inte sänds kommer vi i stället att visa nordiska aktualitetsprogram och serier, och enstaka finlandssvenska kortdokumentärer.

Tv-programmet Spotlight inleder säsongen den åttonde februari då vi tittar närmare på högskolornas nya antagningssystem. Det leder till stress och osäkerhet bland gymnasieelever, som upplever att de allt tidigare måste veta vad de vill börja jobba med i vuxen ålder. Spotlight har följt svenskspråkiga abiturienter i deras vardag sedan höstens studentskrivningar.

Många av granskningarna vi jobbar med utgår ifrån tips från publiken. Vi kollar upp nästan alla tips vi får även om allt inte blir journalistiskt innehåll.

Är det något du vill att vi ska undersöka närmare? Tipsa oss.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln