Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgsfestivalen återkommer till Karis – arrangören vågar satsa trots rådande coronaläge

Från 2021
Tusentals människor på den första Raseborgsfestivalen i juni 2019.
Bildtext Den första Raseborgsfestivalen som ordnades i slutet av juni 2019 lockade tusentals besökare.
Bild: Raseborgsfestivalen

Det ska bli pop och rock i Bulevardparken i Karis i sommar. Arrangörerna bakom Raseborgsfestivalen, som ordnades första gången sommaren 2019, tror att festivalen kan bli av i år.

- Man måste våga ta risker och försöka. Människor har haft det svårt och vår uppgift är att ge dem glädje. Risker finns det alltid, men de är kanske lite större det här året, säger en av arrangörerna, Karisbördige Petteri Ahomaa.

I fjol tvingades de flesta avboka konserter, festivaler, teaterföreställningar och andra evenemang. Så gick det också för Raseborgsfestivalen.

I januari ifjol presenterades flera stora namn som skulle uppträda i Karis i slutet av juni, men så kom coronaviruset och kullkastade alla planer.

Det blev en stor ekonomisk smäll också för det företag Petteri Ahomaa jobbar för. Tiotals festivaler, bland dem Raseborgsfestivalen avbokades.

Artister från Finland och Sverige

Nu går man ändå ut med löfte om en två dagar lång musikfestival vid Bulevardparken i centrum av Karis.

Festivalen ska ordnas 2-3 juli.

Det utlovas toppartister från både Finland och Sverige.

Maija Vilkkumaa nauraa
Bildtext Maija Vilkkumaa hör till de artister som ska uppträda på festivalen.
Bild: Marja Väänänen / Yle

Bland de inhemska artisterna som nu är bokade finns BEHM, Maija Vilkkumaa, Chisu, Pyhimys, Herra Ylppö och Teflon Brothers.

Till Karis kommer också Michael Monroe, som deltog i den första Raseborgsfestivalen sommaren 2019.

Petteri Ahomaa lovar också att det ska komma en del tuffa, svenska namn, som han uttrycker det.

Raseborgsfestivalen är tvåspråkig och eftersom den arrangeras i Raseborg ska den också ha svenska artister, säger Ahomaa, trots att det innebär ytterligare ekonomiska risker.

- Vi kommer att offentliggöra namnen genast när kontrakten är undertecknade. På grund av coronaläget är det är lite svårt nu med svenskarna, så som med alla internationella stjärnor, säger Petteri Ahomaa.

Trä män ler mot kameran. Två lutar mot ett bord i trä. I bakgrunden en gräsmatta och en tegelbyggnad. en man sitter på en motorcylen i bakgrunden och håller en gitarr över axeln.
Bildtext Petteri Ahomaa i blå shorts tillsammans med några av de övriga producenterna och arrangörerna bakom Raseborgsfestivalen 2019, Toni Ruohonen och Kalle Keskinen. I bakgrunden kan du se Michael Monroe som poserar på en motorcykel. Han kommer igen, lite som Arnold Schwarzenegger i filmerna om Terminator.
Bild: Anna Hellberg / Yle

Helt säkert är det ännu inte att Raseborgsfestivalen ordnas i juli, allt beror på coronapandemin.

- Det beror på coronasituationen och vilka begränsningar regeringen fattar beslut om. Vi får se vartåt det lutar, men vi måste se positivt på framtiden och hoppas det går bra. Det är den risk man får ta, säger Petteri Ahomaa.

Raseborgsfestivalen fick Raseborgs kulturpris 2019.

Diskussion om artikeln