Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mindre städning i skolorna och gräsklippning i parkerna - så här påverkar Raseborgs sparprogram den tekniska sektorn

Från 2021
Uppdaterad 28.01.2021 10:16.
siivouskärryt forssan suljetulla keskuskoululla
Bildtext Städningen i Raseborgs skolor och bibliotek halveras.
Bild: Dani Branthin / Yle

Städningen i Raseborgs skolor och bibliotek minskar, liksom skötseln av grönområden. Bland annat det är effekten av de besparingar som staden beslöt om i slutet av förra året.

Tekniska sektorn i Raseborg har nu gjort upp en så kallad dispositionsplan där tjänstemännen anpassar verksamheten efter de pengar som finns tillgängliga i budgeten.

Efter samarbetsförhandlingarna förra året minskade antalet årsverken inom sektorn med 18.

Inom lokalvården minskade årsverken år 2021 med sju, vilket innebär en besparing på 210 000 euro. Det betyder att städningen minskar i både skolor, bibliotek och ungdomsgårdar.

Städningen i skolorna i Svartå, Fiskars och Pojo minskar med över hälften - från 72 till 32 timmar i veckan.

I biblioteken i Ekenäs, Karis och Pojo minskar också städningen från 68 till 35 timmar i veckan och i ungdomsgårdarna i Ekenäs, Karis och Tenala-Pojo från 34 till 24 timmar i veckan.

En frukt om dagen i skolorna

I skolorna ska upp till 30 000 euro att sparas genom att lämna bort brickorna i alla skolor i Karis och genom att serveringslinjen i Seminarieskolan ändras.

Det tidigare underskottet på 138 000 euro i ekonomiplanen för 2021 beaktas inom kosthållet. Bland annat kommer alla elever att få en frukt varje dag och en större del av den vita panerade fisken kommer att ersättas med lax.

Enligt Raseborgs kosthållschef Tove Damén får eleverna fortfarande mjukt bröd till soppor och gröt eftersom prisskillnaden mellan mjukt bröd och knäckebröd är marginell.

Utöver det mjuka brödet är knäckebrödet tillgängligt alla dagar och ibland lämnas det mjuka brödet bort och ersätts med rotsaksbit.

- Mycket hänger då på hur den övriga veckans maträtter ser ut, så att vi uppfyller de näringsmässiga rekommendationerna under en vecka, säger hon.

Gräset klipps mera sällan om somrarna

Stadens parkavdelning minskade med ett årsverke och budgeten för köptjänster och material minskade med 50 000 euro.

Dessutom minskar antalet sommararbetare med häften, vilket har en stor betydelse för skötseln av parker och grönområden.

Det här innebär bland annat att i synnerhet rutinuppgifter under sommaren minskar. Det handlar om uppgifter som gräsklippning, rensningsarbeten och skötsel av trädbestånd.

Temperaturen i skolorna sänks

Anslaget för underhåll och reparationer av byggnader har minskat med 350 000 euro och årsverken minskar med fyra, vilket sparar in 150 000 euro.

För att få ekvationen att gå ihop här kommer bland annat temperaturen att sänkas till 21 grader i Raseborgs skolbyggnader. I de byggnader som står tomma är det enbart grundvärme.

Enbart nödvändiga reparationer kommer att utföras under året, vilket gör att underhållsarbetet i preventivt syfte lider.

Tekniska nämnden godkände dispositionsplanen på sitt möte i går (26.1). Man kan läsa hela planen på Raseborgs hemsida.

28.1.2021 klockan 05.30 Meningen "I skolorna ska kosthållet också spara in 138 000 euro". har ändrats till "Det tidigare underskottet på 138 000 euro i ekonomiplanen för 2021 beaktas inom kosthållet".

28.1.2021 klockan 8.45 Artikeln har uppdaterats med info om att eleverna ska äta mera lax och att de får en frukt om dagen. Texten om att det mjuka brödet ersätts med knäckebröd togs bort eftersom det var aktuellt år 2020 och skulle inte vara med i årets dispositionsplan.

28.1.2021 klockan 10.15 Artikeln har preciserats med uppgifter om hur mycket mjukt bröd och knäckebröd eleverna får.

Diskussion om artikeln