Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Barnen behöver trygg social samvaro under coronan - "Det skyddar allra mest mot ohälsa"

Från 2021
En glad snögubbe med stråhatt och rosa halsduk står bland flera andra snögubbar.
Bildtext Barn mår bra av social samvaro, samtidigt som man måste komma ihåg rekommendationerna om distansering.
Bild: Linus Hoffman/Yle

För barn kan den exceptionella tiden med coronaepidemi och restriktioner vara betydligt mer dramatisk än för vuxna. De flesta vuxna bara väntar på att allt ska sluta, och orkar vänta.

Men för barn kan coronan skapa ogynnsamma barndomsupplevelser som påverkar hälsan senare i livet. Det säger Pargasbon Saija Westerlund-Cook som är sakkunnig inom familjer och relationer vid Folkhälsan, och som länge forskat om ogynnsamma barndomsupplevelser eller ACE (Adverse Childhood Experiences).

- Man har traditionellt talat om tio ogynnsamma barndomsupplevelser som händer inom hemmets väggar, men nu diskuteras om coronan är en elfte. Ju fler sådana ACE man har desto större risk har man för att drabbas av ohälsa, säger Westerlund-Cook.

Ett barn går längs en våt väg, följer en vit pil målad på asfalten.
Bildtext Illustrerande bild. Barn kan uppleva olika negativa saker under sin barndom.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Till de tio ogynnsamma upplevelserna i barndomen räknas fysiskt, psykiskt och sexuellt våld, fysisk och psykisk försummelse, familjevåld, skilsmässa, psykiskt illamående, missbruk eller att en förälder suttit i fängelse.

"En långvarig känsla av hot kan skapa toxisk stress"

- Den vardag som barnen nu lever i gör att botten faller bort från mycket av det som är viktigt i vardagen. Samtidigt påverkar coronaförhållandena också de vuxnas mående i familjen, och när det krisar till sig vet vi att någon av de gamla tio ACE:n kan bubbla upp och bli aktuella igen, säger Westerlund-Cook.

Den tid vi nu lever i är väldigt onormal. Därför är det enligt Westerlund-Cook helt normalt att emellanåt ha det tungt, att känna missmod eller känna ångest. Om man däremot länge upplever en långvarig känsla av hot, så uppstår en toxisk stress.

Saija Westerlund-Cook, en dam med rakt mörkt hår, står i ett snöigt åker- och skogslandskap.
Bildtext Polisen har under coronatiden fått fler uppdrag till hemmen, konstaterar Saija Westerlund-Cook. Hur påverkar det barnen?
Bild: Linus Hoffman/Yle

- Över lag mår de flesta unga bra. Men det är viktigt att komma ihåg vardagens betydelse, hur viktig skoldagen och fritiden är. Där har barnen många vuxna omkring sig och de har en social samvaro, för där finns ingredienser som skyddar.

Barndomsupplevelser kan ge upphov till ohälsa senare i livet

Enligt den ACE-forskning som gjordes i USA i mitten av 1990-talet har barn som växer upp med ACE en större risk att råka ut för psykiska och fysiska sjukdomar som påverkar hälsan senare i livet.

Saija Westerlund-Cook poängterar att vi inte kan veta vad som händer med våra barn nu.

- Om den toxiska stressen blir långvarig, och särskilt om de skyddande faktorerna saknas, så att kroppen och sinnet är i alarmläge, då kan man anta att det hos barn börjar synas som fysiska uttryck i form av ont i magen, huvudvärk, man kanske slutar växa, man får eksem eller astma.

Bild på en vuxen persons och ett barns händer.
Bildtext Barnen kan drabbas av fysiska men om de skyddande faktorerna saknas.

Den amerikanska CDC-Kaiser ACE-forskningen visade att barn som haft ogynnsamma barndomsupplevelser senare i livet hade större risk att få problem med alkohol, droger, arbetslöshet, rökning, brist på motion, fetma, diabetes, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, depression och självmordsförsök.

Satsa på det som gör att barnen mår bra

Westerlund-Cook vill inte förutspå vilka av de här "svallvågorna" som drabbar barnen senare på grund av coronan. Vi kan inte säkert veta vilka spår coronatiden kanske sätter. Däremot vet vi vad vi mår bra av och vad vi kan göra för att stödja barnen.

Till grundpelarna hör att vi mår bra av att sköta om oss - att äta och röra på oss, men också att stanna upp, sova och ha tid för återhämtning.

- Men det som skyddar oss allra mest och allra bäst är den sociala samvaron. Särskilt för barnen är det viktigt att få ha andra viktiga människor omkring sig. Hobbyverksamheten är superviktig. Vi behöver ingå i en gemenskap, för människan är ett flockdjur. Så det kan vi satsa på både nu och för framtiden, säger Westerlund-Cook, som vid Åbo universitet skriver sin doktorsavhandling om ACE.

Två barn ligger i en snöhög på rygg. De skrattar.
Bildtext Det är viktigt för barn att få ha andra omkring sig.
Bild: Alamy / All Over Press

Diskussion om artikeln