Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hundra fall av muterat virus i Finland – inte skäl att luckra upp restriktionerna, läget klarnar inom närmsta veckorna

Från 2021
Uppdaterad 26.01.2021 18:14.
Taneli Puumalainen och Liisa-Maria Voipio-Pulkki håller presskonferens.
Bildtext Bara vaccin räcker inte för att hålla coronaviruset borta. Social- och hälsovårdsministeriet informerar om andra åtgärder.
Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Social- och hälsovårdsministeriet ordnade pressträff om de uppdaterade åtgärder för att hålla coronaepidemin stången. I dagens läge är det inte skäl att luckra upp restriktioner, men lägesbilden torde klarna under de närmaste veckorna, uppgav strategichef Liisa-Maria Voipio-Pulkki på tisdagen.

Då vet man mer om hur de muterade virusvarianterna spridit sig i samhället, förklarade hon.

Nu känner man till 100 fall av muterat virus i Finland, sa överläkare Taneli Puumalainen från Institutet för hälsa och välfärd på pressträffen.

Tre nivåer i coronahanteringen

På måndagen uppdaterade regeringen sina anvisningar kring åtgärderna. Bland annat meddelade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) att man nu talar om tre olika nivåer i hanteringen av pandemin.

Nivå 1 är den i vilken Finland befinner sig just nu. Den innebär att en del regioner har samhällsspridning.

Om de muterade virusvarianterna börjar spridas snabbt eller om kring hälften av områdena övergår till fasen för samhällsspridning, träder man in i nivå 2.

– Under de kommande 2–3 veckorna blir vi klokare i frågan om hur nära vi är nivå 2, sa strategichef Liisa-Maria Voipio-Pulkki på pressträffen.

På nivå 3 är läget så allvarligt, att man tillgriper de allra tuffaste medlen för att motarbeta smittspridningen. På pressträffen i måndags nämndes till och med utegångsförbud som en åtgärd att beakta om situationen blir såhär allvarlig.

Måndagens information om uppdelningen i nivåer föregicks av fredagens besked om att nya reserestriktioner stoppar så gott som all arbetspendling över gränserna.

På plats på tisdagens pressträff finns strategichef Liisa-Maria Voipio-Pulkki från Social- och hälsovårdsministeriet samt överläkare Taneli Puumalainen från Institutet för hälsa och välfärd. Dessutom medverkar andra experter på distans.

Här kan du läsa vår direktrapportering från pressträffen.

Artikeln uppdaterad kl.16.33 med klargörandet av vad fas 1 innebär, det vill säga att en del regioner har samhällsspridning.

Diskussion om artikeln