Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten får läkarhelikopter i slutet av nästa år

Från 2021
Uppdaterad 26.01.2021 15:14.
FinnHEMSin Vantaan tukikohdan lääkärihelikopteri
Bildtext Helikoptern ska finnas startklar i Seinäjoki dygnet runt.
Bild: Jari Tanskanen / Yle

Under slutet av nästa år ska läkarhelikopterverksamheten i Österbotten återinledas med en ny bas i Seinäjoki. Det meddelar Finnhems, som ansvarar för Finlands medicinska helikopterverksamhet.

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt planerar nu i samarbete med Birkaland en läkarhelikopterbas i Seinäjoki, där verksamheten planeras vara igång under slutet av 2022. Själva verksamheten ska skötas av läkarhelikopteroperatören Finnhems.

- Vi arbetar tillsammans med alla aktörer för att öppna en bas. Projektet inkluderar byggandet av en basbyggnad, rekrytering och utbildning av första hjälpen- och flygpersonal och införskaffning av utrustning, säger Finnhems vd Jari Huhtinen i ett pressmeddelande.

Igång dygnet runt

Basen ska byggas på Seinäjokis flygplatsområde i Ilmajoki, där Finnhems köpt en logistiskt lämplig och strategisk tomt. Helikopterbasen ska vara igång dygnet runt med bemanning på plats på basen, där man också har tränings- och kontorslokaler.

- När helikopterverksamheten inleds kan patienter hämtas från hela Österbotten av ett team som är utbildat för akutvård och sjuktransporter. Enheten fördjupar också det regionala samarbetet, säger Heini Elo, som är överläkare för akutvård i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Het diskussion om placeringsorten

För ett par år sedan gick diskussionen het om helikoptern ska stationeras i Seinäjoki, där den når fler personer, eller i Vasa, där räckvidden är bättre med tanke på skärgården. Seinäjoki blev stationeringsort i slutet av år 2018.

Hans Frantz, styrelseordförande för Vasa sjukvårdsdistrikt, säger att man i Österbotten har vant sig vid tanken på att det är i Seinäjoki som helikoptern placeras.

- Vi yrkade på att den skulle komma till Vasa, med motiveringen att vi ligger längst bort från universitetssjukhusen och att vi har skärgården här. Vi anhöll om en något större modell (av helikopter) som skulle ha möjliggjort att göra räddningsinsatser också i skärgården, men man fattade då beslutet om en mindre modell, för det var en kostnadsfråga. Vi har vant oss vi att det blir så här nu, säger Frantz.

Fortsättningsvis möjligt att få assistans från Åbo eller Umeå

Frantz tror det ska vara möjligt att betjäna också skärgården med helikoptern från Seinäjoki, men fortsättningsvis finns möjligheten att få assistans från Åbo eller Umeå.

Helikopterns primära syfte är ändå inte patienttransport, utan att akutvården når patienten snabbt. Minst 15-20 personer, såväl vårdare och helikopterpiloter och övrig personal behövs för att driva basen.

Diskussion om artikeln