Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty: Belarus vägrar undersöka polisbrutaliteten – torterar oppositionella i stället

Från 2021
En kvinna med munskydd håller händerna för ansiktet och tittar förskräckt åt sidan.
Bildtext De belarusiska säkerhetsstyrkorna har inte tvekat att använda våld mot demonstrerande kvinnor. Kvinnorna har spelat en central roll i proteströrelsen.
Bild: Natalia Fedosenko/All Over Press

Det har inte inletts en enda officiell undersökning kring polisens våldsamma agerande mot demonstranter i Belarus, rapporterar Amnesty International.

Enligt Amnesty har landets myndigheter medgett att man fått motta över 900 klagomål om polisens övergrepp men inte ett enda fall har börjat undersökas.

Däremot har hundratals demonstranter fått åtal.

Den belarusiska människorättsorganisationen Viasna uppger att närmare 200 personer just nu är vad Viasna anser vara politiska fångar. Personerna har gripits för att de har försvarat internationellt omfattade mänskliga rättigheter.

Se Viasnas lista på politiska fångar och deras historia.

Oppositionsledaren i exil

De stora protesterna mot president Aleksandr Lukasjenkos auktoritära styre blossade upp i augusti, då Lukasjenko officiellt utropades till klar segrare i presidentvalet med hela 80 procent av rösterna.

Hans främsta motkandidat Svetlana Tichanovskaja utdömde valresultatet som fusk. Hon tvingades dagen efter i exil till Litauen efter att ha hotats av myndigheterna. Hon fortsätter leda oppositionen därifrån.

Hittills har president Lukasjenko inte velat föra någon egentlig dialog med de oppositionella. Han har kommit med vaga antydningar om reformer, men inte något konkret.

En älde man (Lukasjenko) dansar med en ung kvinna tillsammans med flera andra dansande par i en pråligt dekorerad sal.
Bildtext Lukasjenko roade sig på en nyårsbal i Minsk i slutet av december.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Oppositionsrörelsen har i stället slagits ned med brutalitet. Cirka 30 000 människor har varit eller är fängslade sedan i höstas i samband med protesterna mot Lukasjenkos styre, enligt lokala aktivistgrupper.

Brutaliteten har åtminstone tillfälligt fått stopp på mer omfattande protester. Sporadiska demonstrationer har dock förekommit vintern igenom, senast förra helgen.

Människor med protestplakat står på gatan och bildar en kedja.
Bildtext Demonstranter som protesterade mot landets ledare bildade en kedja i huvudstaden Minsk. Mindre protester förekom även på andra orter. Drygt 100 människor rapporteras ha gripits under senaste helg.
Bild: EPA/EFE

"De som tiggde om att inte bli slagna blev slagna ännu värre"

Det finns flera vittnesmål om organiserad tortyr i Amnestys rapport. Människor utanför häktena bandade ljudet av skrikande människor därinne.

– Alla som skrek och tiggde om att inte bli slagna blev slagna ännu värre. Poliserna njöt av det, säger en 25-årig läkare som själv torterades och flydde Belarus efter att ha släpps fri.

Ut i kylan

För den belarusiska ledningen har brutaliteten kommit med ett pris.

Landet har blivit mer eller mindre paria i internationella sammanhang och bland annat EU och USA vägrar godkänna Lukasjenko som landets rättmätiga ledare.

Det senaste exemplet på förvisningen ut i kylan är att Belarus de senaste dagarna mist både ishockey-VM och VM i modern femkamp. Bägge turneringar var tänkta att hållas i landet på försommaren.

Källor: Amnesty International, Viasna, RFE/RL, Belta, Belsat, Polskie Radio, Reuters, Tass.

Diskussion om artikeln