Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hemboet i Karis är okänt för många men en viktig plats för unga som inte kan bo hemma

Från 2021
ett rum med matbord, stolar och en färggrann tavla som står på bordet och lutar mot väggen. Ett fönster med pålistrade dekaler (fjärilar och blommor)
Bildtext Tavlan är målad av en ungdom som bott på Hemboet.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Barnskyddsenheten Hemboet i Mjölbolsta i Karis har plats för sju ungdomar som inte kan stanna i sina egna hem. Grupphemmet fyller ett stort behov trots att många inte känner till stället.

Tanken är inte heller att gemene man ska behöva känna till stället. Däremot vet de sociala myndigheterna om att Folkhälsan har den här barnskyddsenheten i Karis.

- Vår uppgift är att ta hand om ungdomarna och vi tar emot alla ungdomar som har en betalningsförbindelse från kommunen och som socialarbetarna har bedömt att ska placeras här, säger Hemboets enhetschef Maria Sevon.

Hemboet finns i en före detta läkarvilla i Mjölbolsta. Barnskyddsenheten som också erbjuder öppenvårdstjänster har varit i gång sedan 2001.

En kvinna med kort blont hår och glasögon står ute på en gård.  Hon är klädd i vinterjacka. Snö och i bakgrunden ett hus med brungrå rappning.
Bildtext Maria Sevon har jobbat på Hemboet i sex år. Det är ett jobb hon trivs med, säger hon.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

- Vi tar emot ungdomar i åldern 12 till 17 år. Det är ungdomar som inte kan vara hemma och som placeras här av kommunernas sociala myndigheter, antingen som en öppenvårdsplacering eller omhändertagning, säger Maria Sevon.

Upptagningsområdet är hela Svenskfinland, men Hemboet är tvåspråkigt.

Samarbete med föräldrarna

Den tid som ungdomarna vistas i Hemboet varierar. En del bor kortare tider, andra bor i flera år på Hemboet.

Hemboet upplevs som viktigt för både ungdomarna och deras föräldrar, säger enhetschef Maria Sevon.

- Vi har ett oerhört viktigt samarbete med föräldrarna och med vissa familjer får vi ett ganska starkt band och bra kontakt. Det kan också gälla mor- och farföräldrar, syskon och övrig släkt.

Hemboet fungerar enligt Silta-modellen. Namnet kommer av att man försöker bygga broar mellan handledare, föräldrar och ungdomar.

- Vi försöker närma oss varandra och få en förståelse för familjens bakgrund och vad som har hänt i familjen. Då har vi en modell som vi utgår från och olika teman när vi träffas för att diskutera. Det handlar om barndomen och vad familjen har upplevt tidigare i sitt liv, när barnet har varit hemma, förklarar Maria Sevon.

Så hemlikt som möjligt

För personalen som jobbar på Hemboet har det varit viktigt att få Hemboet så trivsamt som möjligt.

Redan ute, vid yttertrappan finns pulkor i olika färger och former. När man kommer in i hallen ser man skor och kängor i prydliga rader på en hylla. Där finns också skridskor.

- Bara vi skulle få isar att skrinna på, säger Maria Sevon.

Ett vardagsrum med svarta lädersoffor och en tv. Plädar på stol och soffa och stearinljus på soffbordet. en tavla på väggen.
Bildtext Vardagsrummet är som gjort för soffhäng och en bra film eller tv-serie.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Vardagsrummet består av svarta lädersoffor, några fåtöljer och en stor tv. En bit längre bort finns några datorer och på en hylla finns massor med olika brädspel.

Färre träffar och utflykter på grund av coronaläget

Också vid Hemboet har personal och ungdomar fått vänja sig vid coronarestriktioner.

Personalen använder munskydd hela tiden och gemensamma besök till bland annat köpcenter eller teatrar är inte tillåtet.

Förutom skolan så gäller det mest att hänga hemma i Hemboet.

En hylla full med olika brädspel och en del böcker.
Bildtext Under coronaåret 2020 har många familjer tillbringat tid med pussel och brädspel. I Hemboet finns många spela att välja mellan.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

En bit från Hemboet finns Villa Familia, som är ett mottagnings- och barnhem för barn och unga mellan 0 och 17 år. De här barnen brukar träffas hos varandra för olika temakvällar och för att leka och umgås med varandra.

På grund av coronaläget är de här träffarna också lagda på paus.

Äldre ungdomar kommer ibland på besök

Behovet av en barnskyddsenhet eller ett extra hem i Mjölbolsta har varit rätt konstant under många år.

Ibland skulle det finnas behov av fler platser än sju, ibland kan det tillfälligt finnas ett ledigt rum.

- Vi har en ganska jämn ström med ungdomar. De kommer och går, säger Maria Sevon, som jobbat sex år i Hemboet.

Det är ett jobb hon verkligen trivs med, säger hon.

Ett fönster, fotat inifrån, med fastklistrade fönsterdekaler (granna fjärilar och blommor) Riktiga blommor vid fönsterbrädet.
Bildtext Fönstret är dekorerat med fjärilar och blommor som ungdomarna på Hemboet gjort.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Ett bevis på att många ungdomar också har trivts på Hemboet är att de kan ta kontakt ännu efter att ha fyllt 18 och således är myndiga.

- Det är så att när man flyttar ut så får vi inte längre ha kontakt med de här ungdomarna. Det är helt på ungdomarnas initiativ och jo, de tar kontakt med oss. De brukar ringa och med jämna mellanrum kommer de och hälsar på oss, säger Maria Sevon, enhetschef på Folkhälsans barnskyddsenhet Hemboet i Mjölbolsta i Karis.

Hemboet i Mjölbolsta fyller 20 år

5:15

Ungdomar från hela Svenskfinland kommer till Hemboet

4:38