Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt vädjar: Slarva inte med användningen av munskydd!

Från 2021
En person med munskydd står på busshållplatsen.
Bildtext Glöm inte att använda munskydd, hälsar sjukvårdsdistriktet.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Kom ihåg att använda munskydd, påminner Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Regionens coronasamarbetsgrupp möttes på tisdagen och uttryckte sin oro för att rekommendationerna om munskydd inte alltid följs, vilket har lett till massexponeringar.

Exempelvis har cirka 350 personer exponerats för coronaviruset i regionens grundskolor. 14 fall av covid-19 hör ihop med de här exponeringarna.

– Det höga antalet exponerade beror delvis på att munskydd inte har använts. Jag är oroad över att en del av eleverna i årskurs 7–9 och delar av den arbetsföra befolkningen har en bekymmerslös inställning till användningen av munskydd, säger överläkare Esa Rintala i ett pressmeddelande.

Dessutom har massexponeringar och smittkluster konstaterats i vårdhem, inom tävlingsidrott för vuxna och på arbetsplatser.

Incidensen ökar i landskapet

Antalet coronafall ökade något på tidsperioden mellan vecka två och tre. Incidenstalet har ökat och ligger nu på 96,7 fall per 100 000 invånare. För en vecka sedan låg talet på 85,2.

Även andelen positiva testresultat har ökat till 3,6 procent. Samtidigt kan de flesta fall, alltså 82 procent, spåras.

– Denna siffra är glädjande hög. Spårningen fungerar väl, trots att fallen är många, fortsätter Rintala.

Under förra veckan kunde 26 coronafall kopplas utomlands. 12 av dem upptäcktes i samband med coronatestningar i Åbo hamn. Hittills har 8 fall av den muterade coronavirusvarianten hittats i Egentliga Finland. Ytterligare två misstänkta fall utreds. Alla fall är kopplade till utlandet.

13 500 har fått den första dosen av coronavaccinet

För tillfället vårdas 9 patienter för covid-19 vid Åbo universitetscentralsjukhus.

Även vaccineringarna fortsätter i den takt som sjukvårdsdistriktet får av vaccinet. I nuläget har cirka 64 procent av den personal som jobbar med coronapatienter och inom kritiska hälsovårdsfunktioner vaccinerats.

Drygt 60 procent av personalen och drygt 70 procent av de som bor på äldreboenden har vaccinerats. Cirka 10 procent av de som är över 80 år gamla har nu fått vaccinet. Totalt har 13 500 personer fått den första dosen av coronavaccinet i Egentliga Finland.

– Tillgången på vaccin påverkar vaccinationstakten. Därför kommer antagligen vaccinationstakten för andra dosen för dem som fått första dosen att fördröjas under de närmaste veckorna, beklagar Mikko Pietilä, chefsöverläkare vid ÅUCS.