Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det finns sommarjobb i skärgården också i sommar: "Då turismen inom Finland har ökat syns det också i mängden sommarjobb i skärgården"

Från 2021
Uppdaterad 27.01.2021 10:37.
Sandlåda och Nagu gästhamns kontor.
Bildtext Då turismen i hemlandet ökar behöver många företag i skärgården extra personal.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Det finns en hel del sommarjobb i Pargas i sommar

8:29

Sommarjobbsmöjligheterna på Kimitoön presenteras via en video

5:36

För många unga är det nu högsäsong för att söka sommarjobb. Även om coronapandemin har lett till svåra ekonomiska tider på många håll, så ser det ut som om att mängden sommarjobb i skärgården är densamma som tidigare år.

- Jag tycker att det finns bra med sommarjobb. Det kommer varje dag annonser om nya sommarjobb på sociala medier. Eftersom turismen inom Finland har ökat syns det också i mängden arbetsplatser här i vår region. Det behövs sommarjobbare eftersom fler besöker skärgården, säger Martina Oksanen, som är uppsökande ungdomsarbetare vid ungdomsverkstaden Aktiva i Pargas.

Precis som tidigare år kommer Pargas stad att lotta ut sommarjobb till 25 ungdomar. Dessutom lottas det ut 20 sommarjobbsedlar där arbetsgivaren får en summa för att anställa en ung person.

Precis som i fjol kommer man också den här sommaren att anställa en så kallad some-ung, alltså en ung person som får marknadsföra Pargas stad på sociala medier utgående från de ungas perspektiv. Stadens sommarjobb publiceras på onsdagen.

Svårare att få kontakt, då det fysiska mötet faller bort

Men en stor del av sommarjobben i staden finns förstås bland företagen. För att hjälpa företag och sommarjobbare att hitta varandra har Pargas stad i nio år ordnat evenemanget Starta säsongen, alltså en sorts jobbmässa. Men på grund av coronapandemin kommer Starta säsongen inte att ordnas i år och det kan innebära att de unga själva måste vara mer aktiva för att hitta ett jobb.

- Starta säsongen har varit ett enkelt och bekvämt sätt att få direkt kontakt med företag som erbjuder sommarjobb. Nu då det faller bort innebär det kanske att man måste vara mera självständigt aktiv än tidigare. Men vi hjälper också till om man behöver hjälp med att söka sommarjobb, säger Jenni Lindroos, som är verksamhetsledare på Aktiva.

Till en början var det meningen att Starta säsongen skulle ha ordnats på distans, men eftersom det var problem med plattformen beslöt man att inte ordna evenemanget alls, utan istället satsa på individuell hjälp.

- Vi kan hjälpa med helt praktiska saker som var man kan söka lediga jobb, hur man skriver en arbetsansökan och hur en arbetsintervju går till. Det beror också på hur gammal man är. Tipset för speciellt yngre tonåringar är att använda alla kontakter de har, såsom föräldrar, släktingar, vänner och kompisars föräldrar. Men visst finns det en del företag som också anställer yngre tonåringar, säger Oksanen.

Även företag som behöver sommarjobbare är välkomna att kontakta Aktivas personal, som kan förmedla informationen vidare till de som söker jobb.

Två kvinnor framför en vit vägg.
Bildtext Martina Oksanen och Jenni Lindroos hjälper gärna de som söker sommarjobb.
Bild: Carmela Johansson/Yle

"Man blir lätt passiv, då mycket ordnas på distans"

Även om mängden sommarjobb är ungefär lika stor som tidigare år kan distanslivet leda till att en del unga har svårare att hitta jobb.

- Man blir lätt passiv, då mycket går på distans. I våras då vår verksamhet var på distans så märkte vi att många saker blev ogjorda och det berodde inte på att man inte ville göra dem, utan helt enkelt på att man inte kom ihåg eller visste vad man skulle göra. Därför har det varit viktigt för oss att ordna den verksamhet vi kan ordna enligt restriktionerna på plats och ställe, säger Lindroos.

"Det finns mycket potential hos ungdomarna"

Både Lindroos och Oksanen upplever att många ungdomar är väldigt motiverade att få ett sommarjobb och tjäna egna pengar.

- Det finns mycket potential hos ungdomar så ge dem gärna möjligheten. Även om de inte har så mycket arbetserfarenhet så kan de vara bra på att jobba. Klart att de kan vara försiktiga de första dagarna för i den åldern är man det, men man kan ändå vara duktig på att jobba, säger Oksanen.

Jobbmöjligheterna på Kimitoön presenteras via en video

Även i Kimitoöns kommun erbjuds unga kommunens sommarjobb eller en sommarjobbssedel. Sommarjobben för unga publiceras i februari.

I februari ordnas även Kimitoöns rekryteringsmässa på distans. På rekryteringsmässan får de företag som vill anställa personal presentera sin verksamhet med hjälp av en kort videofilm.

- Inspelningarna förverkligas i januari i företagets hemmiljö. Alla arbetsgivare har fått fem frågor som de ska besvara under de här korta videoinspelningarna, säger Minna Rehn, sysselsättningscoach vid Kimitoöns kommun.

Dalsbruks gästhamn.
Bildtext Många företagare i Kimitoön vill locka sommarjobbare med hjälp av en video.
Bild: Amanda Vikman/Yle

"Ett tidseffektivt sätt att marknadsföra sin arbetsplats"

Intresset från arbetsgivarna har varit stort och totalt har drygt 30 företag anmält intresse för att vara med.

- Det här är ett tidsmässigt effektivt sätt att marknadsföra sin arbetsplats och de som söker jobb kan se videorna när det passar dem. Det är ett bra sätt att få en helhetsbild av vilka företag som erbjuder jobb. Men förstås är det synd att den fysiska kontakten faller bort, säger Rehn.

Videofilmerna är 1-2 minuter långa och publiceras på Kimitoöns kommuns hemsida och i Facebook-gruppen Jobb på Kimitoön med omnejd den 10 februari. Videorna kommer att vara textade så att information om företagen fås på svenska, finska och engelska.

På rekryteringsmässan marknadsförs också andra jobb än sommarjobb. Men eftersom många unga söker sommarjobb just nu är det viktigt att unga får ta del av videorna.

- Vi har varit i kontakt med skolorna och studiehandledarna och tipsat om mässan och att de gärna får ta del av videorna i undervisningen eller berätta för ungdomarna om den här möjligheten. Sen har vi förstås vår egen uppsökande ungdomsarbetare som berättar om det här till ungdomarna, säger Rehn.

Kan det bli aktuellt att ordna mässan delvis på distans också i framtiden?

- Det är svårt att säga på förhand hur det blir. Men vi kommer att undersöka vad arbetsgivare och arbetstagare tycker om det här konceptet och se om vi kan fortsätta ha en del av mässan på distans också efter att läget normaliserats, säger Rehn.

Diskussion om artikeln