Hoppa till huvudinnehåll

Sport

FSI tar starkt avstånd från Linda Karlströms kontroversiella åsikter – vill att gymnastikförbundet utreder hennes framtid som tränare i Kronoby

Från 2021
Uppdaterad 26.01.2021 20:17.
Linda Karlström sitter vid ett bord.
Bildtext Linda Karlström.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Finlands gymnastikförbund kommer att avgöra Linda Karlströms framtid som tränare. Efter ett extrainsatt möte meddelar FSI att de tar kraftigt avstånd från Karlströms åsikter.

Gymnastiktränaren Linda Karlström blir ett fall för Finlands gymnastikförbund. Det är beskedet efter att Finlands Svenska Idrott har behandlat frågan på tisdagen.

Efter styrelsemötet gick FSI ut och tog starkt avstånd från de åsikter som Karlström har uttryckt. FSI har ingen disciplinär befogenhet och därför skickas ärendet vidare till Finlands gymnastikförbund.

– Vi och Finlands Svenska Gymnastikförbund kommer att begära att det nationella grenförbundet, Finlands gymnastikförbund, gör en utredning kring det aktuella fallet utgående från Finlands olympiska kommittés etiska regler som det nationella gymnastikförbundet bundit sig till. Eftersom Karlström är tränare inom gymnastik hör detta till deras kompetensområde, säger FSI:s ordförande Mikko Ollikainen i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet framgår det att FSI hade sagt upp Karlström om hon hade jobbat på förbundet.

– Frågan är viktig för oss och för att undvika liknande situationer i våra medlemsföreningar i framtiden gör vi nu förebyggande åtgärder. Vi förutsätter att alla våra medlemsföreningar omfattar våra värderingar och att ansvarspersonerna i idrottsföreningarna förbinder sig att efterfölja dessa, säger Ollikainen.

Hörde Karlströms svar

I en intervju med Yle Sporten säger FSI:s generalsekreterare Henrika Backlund att de har skapat sig en helhetsbild efter kontakt med många parter.

– Vi har hört föreningen IK Kronan, deras styrelse och gymnastiksektion flera gånger. Vi har hört Lindas version skriftligen, vi har fått information från föräldrar till barn som har tränat under Linda och av hjälptränare i föreningen. Vi har också konsulterat Finlands gymnastikförbund och tävlingsarrangörer för att få information om hur hon har agerat under nationella evenemang.

Vilken syn gav Linda i sitt svar?

– Hon ser sig mer som ett offer. Hon ber egentligen inte om ursäkt för sina uttalanden och försöker mer bortförklara dem.

Hur ser föreningen IK Kronan på situationen?

– De har starkt fört fram att hon är en viktig person för gymnastiken i Kronobynedjen. Utan henne finns det inte förutsättningar att fortsätta med gymnastikverksamheten.

– Jag förstår fullständigt att föreningen bevakar sina egna intressen, men jag önskar också att de kan se situationen ur helhetsperspektiv och se värdediskussionen i det här fallet.

Backlund uppger att ärendet redan ligger hos Finlands gymnastikförbund.

Skickade utredning till FSI

IK Kronans sekreterare Johan Boholm säger till Yle Sporten att föreningen skickade en utredning för att visa hur föreningen agerade efter att den uppmärksammade SVT-dokumentären Dokument inifrån: Vaccinkrigarna hade sänts.

– FSI har inte frågat oss vad vi tycker, tänker och vad vi vill. Vi har helt enkelt redogjort för hur vi har agerat.

Boholm säger att föreningen inte har tagit en officiell linje när det gäller Karlströms fortsättning som tränare.

– Vi väntar tills vi har alla papper på bordet. Vi väntade på FSI:s rekommendation för att kunna ta ett beslut. Nu väntar vi på rekommendationerna från Finlands gymnastikförbund.

– Om det kommer ett beslut att hon kan fortsätta som tränare, så vet jag inte ens om hon vill efter den här ruljansen.

Vilken kommunikation har ni i föreningen haft med Linda?

– Vi har träffat henne personligen. Jag vill inte sätta hennes ord i min mun. Hon är ledsen för sina gymnasters skull. Flickorna hamnar i kläm.

Enligt Boholm är det tävlingsgruppen med femton flickor i högstadieålder som står utan tränare just nu.

– Det här är en mycket knepig situation. Vi har inga sympatier för det som framkommit att ifrågande tränare har sagt, men vi har också ett ansvar för våra idrottare.

Blev smygfilmad i dokumentär

Linda Karlströms framtid som tränare landade på Finlands Svenska Idrotts bord efter Karlströms kontroversiella medverkan i en SVT-dokumentär förra året.

Där blir Karlström smygfilmad när hon bland annat uttalar sig på ett förminskande sätt om nazisternas folkmord.

I SVT-dokumentären drar hon också paralleller mellan vaccinering och konspirationsteorin New World Order, den nya världsordningen – en teori med antisemitiska undertoner.

Förra året blev Karlström prisbelönt för sitt tränararbete av Kronoby kommun. Karlström tränar redskapsgymnaster i idrottsföreningen IK Kronan.

I december tog Kronoby kommun avstånd från Karlströms åsikter.

Yle Sporten har försökt nå Linda Karlström för en kommentar.

Texten uppdaterad klockan 19.27 med Henrika Backlunds kommentarer.

Texten uppdaterad klockan 20.17 med Johan Boholms kommentarer.