Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Strängare gränskontroller inleds i dag – Torneåbo: “Några är lite arga förstås, men vi måste bara leva med det”

Från 2021
Uppdaterad 27.01.2021 05:59.
Gränsbevakningens tjänstemän granskar bilar i en kö.
Bildtext I Norrbotten på andra sidan gränsen är smittspridningen ungefär tio gånger större än på den finska sidan. Alla som kommer över gränsen från Sverige uppmanas att gå på coronatest.
Bild: Yle/Linda Söderlund

I gränsstaden Torneå i Lappland räknar invånarna med att de nya restriktionerna gör vardagen lite svårare. Samtidigt finns det förståelse för att regeringen vill hindra att det muterade coronaviruset kommer in i landet.

Från och med idag onsdag skärps inreserestriktionerna vid Finlands gränser igen. Endast nödvändig trafik är tillåten och alla som kommer över gränsen uppmanas att gå på coronatest.

– Några är lite arga förstås. Gränsen har varit öppen hela tiden och nu är den stängd. Men vi måste bara leva med det. Där i Helsingfors har de beslutat att gränsen är stängd och covid är orsaken, och vi kan inte göra någonting åt det, säger Torneåbon Juhani Kantola.

Juhani Kantola åker över gränsen till Sverige ungefär varannan vecka i jobbärenden. På tisdagen dubbelkollade han med Gränsbevakningen att det räcker att han har med sig sitt finska pass för att få återvända hem på onsdagen.

– Då jag åker till Happis (Haparanda) är det bara att köra över gränsen och då jag kommer tillbaka visar jag bara passet.

Juhani Kantola sitter framför ratten i sin bil.
Bildtext Juhani Kantola tar de skärpta inreserestriktionerna med ro. Han har stor förståelse för att Finland måste försöka bekämpa coronaviruset på alla tänkbara sätt.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Teststationen vid gränsen kan ta tusen snabbtester per dag

Alldeles intill gränsstationen står fyra blå baracker för coronatestning. Alla som kommer över gränsen från Sverige uppmanas att gå på test.

– Vi har räknat med att ett test tar tre minuter och vi har många sjuksköterskor som testar, det går snabbt. Vi måste ju lyckas, säger distriktssköterskan Sirpa Kesti.

Sirpa Kesti utanför blåa baracker för coronatestning.
Bildtext Sirpa Kesti har jobbat med coronatestning sedan augusti. Hon och kollegerna är förberedda på att det kan bli mycket stressiga dagar de kommande veckorna.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Svaret från snabbtesterna fås på under en timme och teststationen har kapacitet att testa upp till tusen personer per dag. Kesti gissar ändå att det till en början kan bli kö utanför testbarackerna.

För dem som arbetspendlar över gränsen varje dag räcker det med ett coronatest i veckan.

– Till att börja med är teststationen öppen tolv timmar om dygnet, men om de säger att vi ska vara öppna dygnet runt, så då är vi det, säger Kesti.

“Vi har bestämt att inte åka till Sverige”

Gränsen mellan Finland och Sverige är i vanliga fall nästan osynlig, men nu markerar ett metallstängsel bakom köpcentret var gränsen går mellan Haparanda och Torneå.

Nu är det också endast tillåtet att passera gränsen via en gränsstation, tidigare har man kunnat gå över var som helst.

Två personer står framför ett stängsel, i bakgrunden Torneå-Haoaranda resecentrum
Bildtext “Då man närmar sig 70 får man nog vara lite rädd för coronan”, säger Yrjö Nurkkala. Metallstängslet markerar gränsen mellan Finland och Sverige.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Pensionärsparet Sirkka-Liisa och Yrjö Nurkkala promenerar genom Torneå centrum. De tycker inte att de nya inreserestriktionerna påverkar dem.

– Före coronan brukade vi handla i Haparanda, utbudet där är annorlunda. Och de har fina skidspår där också, men vi har inte varit där sedan i våras, säger Sirkka-Liisa Nurkkala.

Paret tycker att de skärpta inreserestriktionerna påminner om situationen i våras.

– Då var det en tid som gränsbevakningen inte tillät finländare att gå över gränsen, men sen insåg finländarna att de nog har rätt att åka över gränsen. Nu är det upp till var och en att bestämma hur man gör. Vi har bestämt att inte åka till Sverige, säger Yrjö Nurkkala.

De striktare inreserestriktionerna gäller fram till den 25 februari.

Diskussion om artikeln