Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utsatta riskgrupper, långsam vaccinering, experter som inte hörs – i Tyskland går diskussionen het om hur coronapandemin hanteras

Från 2021
På en vit skylt står det att munskydd krävs - en bild av en person klädd i munskydd finns på skylten i blått. I bakgrunden syns ett monument där fyra hästar drar en vagn med en person i.
Bildtext Tyskland har varit så gott som nedstängt sedan november.

I Tyskland ser det nu igen ut som om de nyregistrerade coronafallen långsamt blir färre. Det tyska samhället har varit mer eller mindre nedstängt sedan början av november och kritiken mot en fortsatt nedstängning håller på att bli allt mer ljudlig.

När en av de tyska delstaternas regeringschefer avslöjar att han spelade ett mobilspel under det senaste coronamötet med förbundskansler Angela Merkel – är skandalen förstås ett faktum.

Där vissa ser Bodo Ramelows spelande som ansvarslöst och som något som naggar på förtroendet för politiken, ser de grönas ordförande Anna-Lena Baerbock en eventuell förklaring till att många beslut från mötesrundorna inte är förankrade i verkligheten.

En man i svart kostym och vit skjorta ser ner på sin telefon. Han bär en gul- och svartrandig slips och diskreta glasögon. Han tar sig för pannan med högerhanden. I förgrunden syns en annan man men han är inte i fokus.
Bildtext Delstaten Thüringens regeringschef Bodo Ramelow spelade på sin mobil under det senaste coronamötet. Han har mött både kritik och förståelse. Bilden är från i juni 2020.

Videokonferenserna där det bestäms om den fortsatta tyska coronapolitiken väcker också annars allt mer kritik.

Enligt kritikerna saknas till exempel de ifrågasättande rösterna. Alla inbjudna experter talar för Merkels och regeringens linje i coronakrisen, det vill säga för en förlängd och allt striktare nedstängning.

Från oppositionshåll har man sedan hösten krävt att coronapolitiken måste bli en fråga för delstatparlamenten och inte endast för en exklusiv krets av regeringschefer.

Gräns på 50 ifrågasätts

Att man genom nedstängningen nu under vintern har satt som mål att få ner incidenstalet till 50, betecknar virologen Klaus Stöhr som en illusion och rent önsketänkande.

I en intervju för tidningen Münchner Merkur säger Stöhr vidare att Tyskland kan komma till rätta med ett betydligt högre incidenstal.

En kvinna i rödaktig jacka sitter med en mikrofon framför sig. Hon har sina händer på bordet. Bakom henne syns två flaggor.
Bildtext Förbundskansler Angela Merkels strikta linje har väckt kritik hos oppositionen.

Kritikerna ser också att siffran 50 saknar vetenskaplig relevans. Det handlar endast om den gräns, vid vilken man utgår från att de lokala myndigheterna klarar av att spåra upp smittokedjorna.

Det här är ändå något myndigheterna misslyckades med redan under hösten, trots att man då på de flesta håll låg klart under gränsen.

Igår låg incidenstalet i Tyskland på 107,6 och sammanlagt registrerades omkring 6 400 nya coronafall.

Hälsominister vill ha exportbegränsningar för vaccin

Coronadiskussionen i Tyskland kretsar för tillfället allt mer kring vad som går fel i hanteringen av pandemin.

Trots att coronasiffrorna sakta ser ut att sjunka så är dödssiffran fortsättningsvis hög. Under gårdagen registrerades igen över 900 dödsfall under det senaste dygnet.

Två män står och pratar. Mannen till vänster står med ryggen mot kameran. Han är klädd i brun kostym. Mannen till höger står vänd mot kameran. Han har svart kostym, ljus skjorta och en grön slips. Bägge män bär munskydd.
Bildtext Tysklands hälsominister Jens Spahn hoppas på exportbegränsningar för vaccin som tillverkats inom EU.

Många frågar sig nu varför riskgrupperna, i synnerhet personer på äldreboenden, fortfarande är så dåligt skyddade trots att det har gått ett helt år sedan pandemin tog fart.

Samtidigt som också den långsamma vaccineringstakten kritiseras kommer dessutom uppgifterna om leveransproblemen för Astra Zenecas nya vaccin. Tysklands hälsominister Jens Spahn är mån om att EU får sin andel av vaccinet.

– Vi måste ha exportbegränsningar för vaccin tillverkade inom EU, så att vi får den andel som tillhör oss, säger Spahn till rundradiobolaget ZDF.

I Tyskland visar opinionsmätningar att de gällande coronarestriktionerna allt mer upplevs som en belastning samtidigt som stödet för de nuvarande åtgärderna minskar.

Senast nu efterlyser många därför klara perspektiv för hur man ska börja öppna upp samhället igen. Mest konkret handlar det om daghemmen och skolorna.

I vissa delstater har man redan slagit fast att skolorna delvis kommer att öppna igen den första februari. Det här är två veckor tidigare än vad man under Merkels ledning egentligen hade kommit överens om.

Diskussion om artikeln