Zenbuddhister trivs i den gamla skolan i Sannäs
Patinerade stockväggar och trägolv kombinerat med mattor och dynor i grått och svart ger ett lugnt och harmoniskt intryck, besökaren vill stanna upp och ta några djupa andetag.
Sannäs skola fick nya ägare förra sommaren och med små åtgärder har de förvandlat den gamla skolbyggnaden till en zen-träningsgård.
Den gamla skolbyggnaden ägs numera av Helsinki Zen Center.
Josephine Bergström är zendoledare, det vill säga ansvarar för den praktiska verksamheten på träningsgården som numera heter Sanneji. Hon berättar att man än så länge inte gjort några större förändringar i byggnaden.
- Vi har inte hunnit. Det vi gjort handlar mest om estetiska förändringar, vi har rivit bort plastgolv och tapeter från en del av rummen för att få fram de fina timmerstockarna i väggarna.
Alla rum har inte heller förändrats, väggarna i klassrum och matsal är fortfarande knallgula och ljust illgröna.
- Vi tycker det är pigga färger som passar bra här, säger Josephine Bergström.
Gymnastiksalen blev meditationssal
Störst är förändringen i den gamla gymnastiksalen där ribbstolar och väggskivor fått ge plats åt de gamla stockarna.
I ena änden av salen finns ett altare med en stor Buddhastaty. På golvet finns mattor och sittdynor. Den här salen fungerar nu som meditationssal.
En större reparation som planeras är att förnya värmesystemet i huset. Den gamla oljepannan är varken ekonomisk eller ekologisk. Men i övrigt är huset i sådant skick att det fungerar bra för verksamheten.
- Vi tar det sakta, det är inga omedelbara saker som måste göras. Vi tycker att det känns väldigt bra här, det är en bra stämning i huset.
Tystnad och meditation
Tystnad och meditation är två väsentliga beståndsdelar i den lära som nu utövas i Sannäs. Träningsgården drivs av Helsinki Zen-center.
Josephine Bergström berättar att man under en vanlig arbetsdag har sittande meditation i cirka fem timmar. Därtill har man meditation i arbetet, det vill säga man arbetar under tystnad och fokuserar på den uppgift man har.
Det innebär inte att tystnaden måste vara total, men man pratar bara om praktiska saker.
Fokus på andningen
Under retriter, meditationsläger, mediterar man upp till 8-10 timmar per dag, sittande i stillhet. Det kallas sessjin och betyder att ena sinnet.
En sessjin varar cirka sju dagar. Den sker så gott som helt under tystnad. Tystnaden är viktig för att deltagarna ska kunna fokusera på vad som är viktigt, så som till exempel andningen.
Meditationen är en väg till här och nu och se igenom de uppfattningar vi har om verkligheten.
Zen-buddhismen grundar sig på zenmeditation, som är ett sätt att utforska sitt eget sinne. Så gjorde Buddha för 2 500 år sedan. Genom meditation kom han till insikt om sitt eget sinne och om vem han var i relation till värden.
För den som är intresserad går det bra att komma och bekanta sig med verksamheten säger Josephine Bergström.
Hon säger att man också planerat att ha öppet hus på träningsgården för att berätta om verksamheten, men hittills har coronapandemin satt käppar i hjulet för planerna.
Träningsgården skall få en egen webbsida, men än så länge hittas kontaktuppgifterna enklast via Helsinki Zen Center.